Linkovi

Zelenski: Rusija će "biti poražena kao nacistička Njemačka"


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u ponedeljak da će ruske snage u Ukrajini biti poražene kao što je nacistička Njemačka poražena u Drugom svjetskom ratu.

"Borili smo se tada i borimo se sada da više niko ne porobi druge narode i uništi druge zemlje", rekao je Zelenski u video poruci. "I sva ta stara zla koja moderna Rusija vraća biće poražena kao što je pobijeđen nacizam".

Zelenski je rekao da je cilj Rusije u Ukrajini "porobljavanje ili uništenje" i uporedio je podršku koju je Ukrajina dobila od drugih zemalja sa savezničkim naporima da se porazi Njemačka 1945.

"Ovaj neprijatelj je ponovo vrši agresiju i aneksiju, okupaciju i deportaciju, masovna ubistva i mučenja, bombardovanje gradova i paljenje sela protiv naših ideala", rekao je Zelenski. "Naša pobjeda će biti odgovor na sve ovo. Pobjeda Ukrajine i slobodnog svijeta, oslobođenje naše zemlje, povratak našeg naroda, zaštita naših vrijednosti i, neizbježno, pravda".

Obraćanje ukrajinskog lidera uključilo je i najavu dekreta da se sjećanje na pobjedu Njemačke održi 8. maja, kao što to čine zapadni saveznici. To je u suprotnosti sa Rusijom koja svoju proslavu održava 9. maja.

Zelenski je rekao da će Ukrajina umjesto toga iskoristiti 9. maj da oda počast evropskoj podršci Ukrajini u godinama nakon što je Rusija anektirala Krim i nakon što su ruske snage prošle godine pokrenule svoju invaziju punog obima.

"Ovo će biti Dan Evrope koji nam pomaže da se borimo u svim pravcima: na bojnom polju oružjem i na diplomatskom frontu – odlučno, protiv raketnog terora i zimskog zamračenja, u ekonomiji i na pravnom frontu", rekao je Zelenski. rekao. "Ovo će biti Dan Evrope – našeg saveznika. Koja daje utočište ukrajinskim ženama i djeci. Što ne zadire u naš suverenitet i ne dovodi u pitanje naše pravo da izaberemo sopstveni nacionalni put".

Ruske snage pojačale su napade poslednjih dana uoči parade pvodom proslave Dana pobjede u utorak, uključujući, kako su ukrajinski zvaničnici rekli, napad dronovima i krstarećim projektilima rano u ponedeljak na prijestonicu Kijev.

Prva zamjenica ministra spoljnih poslova Emine Džaparova je na Twitteru objavila da su ukrajinske snage oborile 35 dronova iranske proizvodnje Šahed, ali da su krhotine pogodile stambene zgrade u Kijevu i povrijedile pet osoba.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su tri osobe ranjene u eksplozijama u kijevskom okrugu Solomjanski i dve u okrugu Svjatošin, obe zapadno od centra prestonice.

Kličko je takođe rekao da je olupina drona pala na dvospratnu zgradu u regionu Svjatošina.

Gradska uprava je saopštila da je krhotina pala na parkirani automobil, zbog čega se automobil zapalio.

Ruski projektili su takođe zapalili skladište hrane u crnomorskom gradu Odesi, a eksplozije su prijavljene i u nekoliko drugih ukrajinskih regiona, prenio je Reuters.

Eksplozija bespilotne letelice snimlena tokom ruskog napada dronovima, tokom ruske invazije na Ukrajinu, u Kijevu, Ukrajina, 8. maja 2023.
Eksplozija bespilotne letelice snimlena tokom ruskog napada dronovima, tokom ruske invazije na Ukrajinu, u Kijevu, Ukrajina, 8. maja 2023.

Napadi velikih razmjera dolaze dok se Moskva priprema za svoju paradu povodom Dana pobjede u utorak.

Moskva navodno želi potpuno zauzimanje Bahmuta kako bi se poklopilo sa predstojećim Danom pobjede zemlje, godišnjicom sovjetske pobede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Ruska plaćenička grupa Wagner poništila je svoju namjeru da se povuče iz opkoljenog grada na istoku Ukrajine. Šef Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je da će njegove snage ostati tamo nakon što je Moskva obećala da će obezbijediti više oružja regrutima.

Takođe u nedelju, strahovi za bezbjednost nuklearne elektrane u Zaporožju u istočnoj Ukrajini su porasli nakon što su ruski zvaničnici naredili evakuaciju civila iz 18 naselja oko nuklearne elektrane.

Elektrana se nalazi u blizini prve linije bitaka između ruskih i ukrajinskih snaga. Rusija je u nedelju ispalila više od 30 granata na Nikopolj, grad koji drže Ukrajinci u blizini postrojenja, ubivši 72-godišnju ženu i ranivši još tri osobe, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ukrajina je takođe izvršila napade u blizini elektrane, navodi AP.

Šef nuklearne agencije UN-a rekao je u saopštenju u subotu da situacija u blizini elektrane "postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna".

"Izuzetno sam zabrinut zbog veoma realnih rizika od nuklearne bezbjednosti i bezbjednosti sa kojima se elektrana suočava", rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi. "Moramo djelovati sada da spriječimo prijetnju od ozbiljne nuklearne nesreće i njene posljedice po stanovništvo i životnu sredinu".

Nedostatak radne snage

Rusija se suočava sa jednim od najvećih nedostataka radne snage od 1998. U obavještajnom izvještaju u nedjelju, britansko ministarstvo odbrane napisalo je da je ruska centralna banka analizirala 14.000 poslodavaca i da je otkrila da je broj zaposlenih na raspolaganju na najnižem nivou od 1998. godine.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da su za nedostatak radne snage djelimično krive posljedice pandemije Kovida 19 i rat u Ukrajini, kao i masovni egzodusa Rusa koji pokušavaju da izbjegnu regrutaciju.

Istraživanje je takođe pokazalo da se rusko stanovništvo smanjilo za dva miliona u posljednje tri godine zbog pandemije Kovida i starenja stanovništva.

Ruski bombaški napad

Istaknuti ruski nacionalistički pisac Zahar Prilepin, koji je jedva izbjegao smrt u napadu automobilom bombom u subotu, poslao je prkosnu poruku svojim napadačima.

"Demonima kažem: nećete nikoga uplašiti. Bog postoji. Pobijedićemo", napisao je u nedelju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram iz bolnice u oblasti Nižnji Novgorod gdje se oporavlja.

Ruski državni istražni komitet saopštio je da je njegov Audi K7 dignut u vazduh u subotu u jednom selu, oko 400 kilometara (250 milja) istočno od Moskve. Napadač je pobjegao sa lica mjesta.

Prilepin je rekao da su mu obje noge slomljene u eksploziji u kojoj je poginuo njegov vozač. Rusko ministarstvo spoljnih poslova okrivilo je Ukrajinu i zapadne države koje je podržavaju, posebno Sjedinjene Države, za napad na ruskog pisca.

Ukrajinske službe bezbjednosti nisu ni potvrdile ni demantovale umiješanost. Mihail Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da vjeruje da su ruske vlasti izvele napad.

Američki State Department nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Ukrajinska ofanziva

The Washington Post je u subotu objavio da su ukrajinski zvaničnici izrazili zabrinutost zbog prevelikih međunarodnih očekivanja za planiranu veliku ofanzivu ukrajinskih trupa i da bi neispunjenje tih očekivanja moglo značiti gubitak vojne pomoći.

"Većina ljudi… čeka nešto ogromno", rekao je u prošlonedeljnom intervjuu ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov, prenosi Post.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je za Post u prošlonedeljnom intervjuu: "Vjerujem da što više pobjeda budemo imali na bojnom polju, iskreno, više će ljudi vjerovati u nas, što znači da ćemo dobiti više pomoći".

U izveštaju su korišteni neki materijali agencija AP, Reuters i AFP.

XS
SM
MD
LG