Linkovi

Rusija pojačava udare na Ukrajinu uoči Dana pobjede


Eksplozija drona iznad grada, tokom ruskog napada na Kijev
Eksplozija drona iznad grada, tokom ruskog napada na Kijev

Rusija je lansirala talas bespilotnih letjelica, raketa i vazdušnih napada na Kijev i druge ukrajinske gradove, saopštili su zvaničnici u ponedeljak. Moskva pojačava napade dok se priprema za praznik Dan pobjede kojim se slavi poraz nacističke Njemačke 1945. godine.

Čak 16 raketnih udara ciljano je na gradove Harkov, Herson, Nikolajev i Odesu, uz 61 zračni napad i 52 raketne salve na ukrajinske položaje i naseljena područja, saopštio je Generalštab oružanih snaga Ukrajine u svom jutarnjem ažuriranju o borbi.

Ukrajinska protuzračna odbrana uništila je svih 35 bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala, saopštila je vojska.

Gradonačelnik Kijeva je rekao da je najmanje pet osoba ranjeno u glavnom gradu usljed oštećenja skladišta goriva, automobila, zgrada i infrastrukture.

"Nažalost, ima mrtvih i ranjenih civila, oštećene su višespratnice, privatne kuće i druga civilna infrastruktura", saopštila je vojska.

U crnomorskom gradu Odesi zapaljeno je skladište hrane.

Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje.

Nakon ruskog napada dronovima na Kijev
Nakon ruskog napada dronovima na Kijev

Novi napadi dolaze dok se Moskva priprema za paradu pobjede u utorak, ključni događaj za predsjednika Vladimira Putina koji je evocirao duh sovjetskog trijumfa nad nacističkom Njemačkom, optužujući Ukrajinu da je u zagrljaju nove vrste fašizma.

Ukrajina i njeni saveznici kažu da je optužba bila neutemeljen izgovor za ničim izazvanu invaziju Rusije u februaru 2022. godine, koja je rezultirala najvećim sukobom u Evropi od Drugog svjetskog rata, ubijajući hiljade i prisiljavajući milione da pobjegnu iz zemlje.

"Uvijek moramo biti spremni na neprijateljsku izdaju i odbranu", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija je pojačala granatiranje Bakhmuta, nadajući se da će ga zarobiti do utorka, rekao je najviši ukrajinski general koji vodi odbranu opkoljenog grada, nakon što se činilo da je ruska plaćenička grupa Wagner odustala od planova za povlačenje iz nje.

Tri osobe su povrijeđene u eksplozijama u kijevskom okrugu Solomjanski, a dvije kada su olupine dronova pale u okrugu Svjatošin, obje zapadno od centra glavnog grada, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu.

Kijevska vojna administracija saopštila je da je olupina drona pala na pistu na aerodromu Žuljani, jednom od dva putnička aerodroma u prijestonici, privlačeći tamo hitne službe.

Čini se da su ostaci drona udarili u dvospratnu zgradu u centralnom okrugu Ševčenkivski, uzrokujući štetu, dodaje se.

Svjedoci Reutersa rekli su da su čuli brojne eksplozije u Kijevu, a lokalni zvaničnici su rekli da sistemi protivvazdušne odbrane odbijaju napade.

Plamen je u potpunosti zahvatio veliku strukturu identifikovanu kao skladište hrane na slikama koje je na Telegramu objavio Serhiy Bratchuk, portparol vojne administracije Odese, nakon, kako je rekao, ruskog napada.

Nakon što su satima odjekivala upozorenja o zračnom napadu na otprilike dvije trećine Ukrajine, mediji su rekli da su se začule eksplozije u južnom regionu Hersona i jugoistočnom Zaporožju.

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u Zaporožju, rekao je da su ruske snage pogodile skladište i položaj ukrajinskih trupa u malom gradu Orihiv. Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaj.

Odvojeno, ruske snage su u nedjelju granatirale osam mjesta u Sumiju na sjeveroistoku Ukrajine, objavila je regionalna vojna administracija u objavi na Facebooku.

U protekle dvije sedmice pojačani su i napadi na ciljeve koje drži Rusija, posebno na Krimu.

Ukrajina nije potvrdila bilo kakvu ulogu u tim napadima, ali kaže da je uništavanje neprijateljske infrastrukture priprema za njen dugo očekivani kopneni napad.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG