Linkovi

Više od 1.600 ljudi evakuisano iz područja oko nuklearne elektrane Zaporožja


Nuklearna elektranu Zaporožja, koju kontroliše Rusija, na jugu Ukrajine 29. marta 2023.
Nuklearna elektranu Zaporožja, koju kontroliše Rusija, na jugu Ukrajine 29. marta 2023.

1.679 ljudi, uključujući 660 djece, evakuisano je iz područja u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, rekao je u nedjelju kasno navečer zvaničnik koji je instalirala Moskva u dijelovima regije Zaporožja u Ukrajini pod kontrolom Rusije.

Šef nadzornog tijela UN-a za nuklearnu energiju upozorio je u subotu da je situacija oko elektrane postala "potencijalno opasna" jer su zvaničnici postavljeni u Moskvi počeli evakuirati ljude iz obližnjih područja.

Očekuje se da će Ukrajina uskoro započeti dugo očekivanu kontraofanzivu kako bi ponovo zauzela teritoriju pod kontrolom Rusije, uključujući i region Zaporožja.

"(Evakuirani) su već smješteni u privremeni smještajni centar za stanovnike frontovskih teritorija regije Zaporizhzhia u Berdjansku", rekao je Jevgenij Balitsky, guverner dijela regije Zaporizhzhia koji je pod kontrolom Rusije na Telegramu.

Berdjansk je lučki grad na jugoistoku Ukrajine na obali Azovskog mora, koji je pod okupacijom Rusije od prvih dana invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG