Linkovi

Zelenski kaže da ruske snage sprovode "namjerni teror" u Harkovu


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske snage da "namjerno terorišu" minobacačkim i artiljerijskim napadima na stambene četvrti u Harkovu, dok su ukrajinske snage u južnom gradu Mariupolju prkosile ruskom roku da polože oružje.

Zelenski je u video-obraćanju kasno u nedjelju rekao da očekuje da će Rusija "u bliskoj budućnosti" pokrenuti ofanzivu na istočni dio Donbasa.

Rusko povlačenje snaga iz područja oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva i drugih dijelova na sjeveru zemlje posljednjih sedmica, navelo je zapadne vojne zvaničnike da procijene da se Rusija pojačava i preraspoređuje u istočnu Ukrajinu.

Zauzimanje regije Donbas, koja uključuje Lugansk i Donjeck, zajedno sa lučkim gradom Mariupoljom na jugu, omogućilo bi Rusiji da kontroliše kopneni koridor do poluostrva Krim, koji je zauzela 2014.

Zelenski je, u intervjuu za CNN snimljen u petak i emitiranom u nedjelju, rekao da će za Ukrajinu bitka za Donbas biti kritična i da bi, ako Rusija zauzme to područje, mogla još jednom pokušati da zauzme Kijev.

Rusija je pozvala preostale borce u Mariupolju da se predaju, rekavši da kontroliše urbana područja grada, dok se procjenjuje da oko 2.500 ukrajinskih vojnika i 400 plaćenika ostaje u prostranoj čeličani Azovstal.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u nedjelju za ABC da će se snage zemlje "boriti do kraja" u Mariupolju.

"Grad još uvijek nije pao", rekao je on, nekoliko sati nakon isteka roka koji je Rusija proglasila.

Upitan o izvještajima da ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da Moskva pobjeđuje u ratu, Šmihal je rekao da je, iako je nekoliko gradova pod opsadom, samo Herson na jugu pao pod rusku kontrolu.

"Više od 900 gradova, naselja i sela… oslobođeno je od ruske okupacije", rekao je Šmihal, dodajući da Ukrajina nema namjeru da se preda u istočnom regionu Donbasa.

Premijer je dodao da Ukrajina želi diplomatsko rješenje "ako je moguće".

"Nećemo napustiti svoju zemlju, naše porodice, našu zemlju", rekao je on.

Zelenski je u svom obraćanju u nedjelju navečer rekao da bi zapadne zemlje trebale povećati svoje sankcije Rusiji, uključujući akcije usmjerene na ruski naftni i bankarski sektor.

"Svi u Evropi i Americi već vide kako Rusija otvoreno koristi energiju za destabilizaciju zapadnih društava", rekao je Zelenski. "Sve ovo zahtijeva veću brzinu zapadnih zemalja u pripremi novog, moćnog paketa sankcija."

Ranije u nedjelju, ukrajinski lider je objavio na Twitteru da je razgovarao o osiguranju finansijske stabilnosti Ukrajine i pripremama za poslijeratnu obnovu sa izvršnom direktoricom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgijevom.

Georgieva je odgovorila na Twitteru, rekavši da je podrška "od suštinskog značaja za postavljanje temelja za obnovu moderne konkurentne #Ukrajine".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG