Linkovi

Rusija tvrdi da u Mariupolju više nema ukrajinskih snaga. Nema potvrde da su se branioci predali


Ukrajinska zastava kod uništene stambene zgrade u Mariupolju (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
Ukrajinska zastava kod uništene stambene zgrade u Mariupolju (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Rusko ministarstvo odbrane poručilo je ukrajinskim snagama koje se i dalje bore u opkoljenoj južnoj luci Mariupolj da polože oružje u nedelju od 6:00 po moskovskom vremenu (03:00 GMT), kako bi spasile svoje živote.

Ranija tvrdnja Rusije da su njene trupe očistile urbano područje Mariupolja, poprište najtežih borbi u ratu i najgore humanitarne katastrofe, nije mogla da bude nezavisno potvrđena, javio je Reuters u nedelju prijepodne.

Marijupolj bi bio prvi veći grad koji je pao u ruke ruskih snaga od početka invazije 24. februara.

Moskva je saopštila da su preostali borci u Mariupolju – za koje kaže da su i ukrajinski i strani – blokirani u čeličani Azovstal.

"Uzimajući u obzir katastrofalnu situaciju koja se razvila u metalurškom kombinatu Azovstal i rukovodeći se čisto humanim principima, Oružane snage Rusije nude militantima nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima od 06:00 (po moskovskom vremenu) 17. aprila. 2022. da zaustave bilo kakva neprijateljstva i polože oružje", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Svima koji polože oružje garantovano je da će im životi biti pošteđeni".

Prema uslovima sporazuma koje je Rusija predložila u subotu, preostali branioci u fabrici Azovstal napustili bi to područje između 6:00 i 13:00 po moskovskom vremenu, bez oružja i municije.

Početak predaje bio bi nagoviješten podizanjem zastava, saopštilo je ministarstvo: "Sa ruske strane – crveno, sa ukrajinske – bijelo, po cijelom području Azovstala".

Iz Kijeva nije bilo reakcije na ponudu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da je situacija u Mariupolju izuzetno ozbiljna, kao i da su on ili visoki zvaničnici u svakodnevnom kontaktu sa braniocima grada.

Zelenski je u obraćanju optužio Rusiju da pokušava da, kako se izrazio, zbriše tamošnje stanovništvo, ali nije govorio o tvrdnjama Moskve da u gradskom području Mariupolja više nema snaga ukrajinske vojske.

Rusko ministarstvo ranije je objavilo da su od 16. aprila ukrajinske snage u opkoljenom lučkom gradu izgubile više od 4.000 ljudi, prenijela je ruska državna novinska agencija RIA - objavio je Rojters.

Cijelo urbano područje Mariupolja je potpuno očišćeno... Ostaci ukrajinske grupe trenutno su potpuno blokirani na teritoriji metalurškog kombinata Azovstal. Njihova jedina šansa da spasu svoje živote je da polože oružje i predaju se”, saopštilo je ministarstvo.

Ruske trupe nekoliko nedelja pokušavaju da zauzmu luku koja se nalazi na Azovskom moru - sjeveroistočno od Crnog mora.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG