Linkovi

Uzbunjivačica pred Kongresom: Facebook nanosi štetu djeci, podstiče podjele


Bivša zaposlena u Facebooku i uzbunjivačica Frances Haugen uoči svjedočenja u Senatu. (Foto: AP/Jabin Botsford/The Washington Post)
Bivša zaposlena u Facebooku i uzbunjivačica Frances Haugen uoči svjedočenja u Senatu. (Foto: AP/Jabin Botsford/The Washington Post)

Bivša zaposlenica u Facebooku Frances Haugen saopštila je u utorak u Kongresu da proizvodi te kompanije nanose štetu djeci i podstiču polarizaciju u Sjedinjenim Državama, te da direktori te društvene mreže odbijaju promjene zato što im je profit važniji od bezbjednosti.

Haugen, koja svjedoči pred Pododborom za zaštitu potrošača u američkom Senatu, optužila je kompaniju da je svjesna da Instagram (koji je u vlasništvu Facebooka) nanosi štetu pojedinim tinejdžerima i da nije iskrena u javnoj borbi protiv mržnje i dezinformacija.

Haugen je tvrdnje protiv Facebooka potkrijepila desetinama hiljada internih dokumenata koje je tajno kopirala prije nego što je napustila posao u odsjeku za građanski integritet. Također je podnijela žalbu federalnim vlastima, u kojoj tvrdi da je interno istraživanje pokazalo da kompanija pojačava mržnju, dezinformacije i političke nemire, ali da krije ta saznanja, prenosi AP.

Haugen je poručila da je odlučila da izađe u javnost sa svojim tvrdnjama zato što vjeruje da "proizvodi Facebooka nanose štetu djeci, podstiču podjele i slabe demokratiju".

"Lideri kompanije znaju kako da učine Facebook i Instagram bezbjednijim, ali odbijaju neophodne promjene zato što su im astronomski profiti važniji od ljudi. Potrebno je da Kongres reaguje. Oni neće riješiti ovu krizu bez vaše pomoći", upozorila je Haugen tokom svjedočenja na pretresu u Senatu.

Wall Street Journal je nedavno objavio da Facebookova interna dokumenta pokazuju da je kompanija znala za negativan efekat svojih proizvoda, ali nije preduzela ozbiljnije korake da suzbije potencijalno štetne posljedice.

U nedjelju 3. oktobra, TV mreža CBS je u okviru programa "60 minuta" emitovala intervju sa Haugen koja je kao uzbunjivač iznijela svoje primjedbe na račun rada giganta društvenih mreža.

Senatski pododbor istražuje kako je Facebook koristio informacije svojih istraživača o Instagramu koje bi mogle da ukažu na potencijalan štetan uticaj po mlade korisnike, naročito djevojčice, dok je istovremeno pokušavao da umanji značaj negativnih posljedica.

"Kompanija je namjerno krila ključne informacije od javnosti, američke vlade i vlada širom svijeta. Dokumenta koja sam proslijedila Kongresu dokazuju da je Facebook više puta obmanuo javnost o rezultatima interne istrage o bezbjednosti djece, efikasnosti svojih sistema vještačke inteligencije i ulozi u širenju ekstremnih poruka koje izazivaju podjele", naglasila je Haugen u Senatu.

Facebook je privremeno zaustavio rad na svom projektu Instragram Kids (Instagram za djecu) zbog strahova o potencijalnom štetnom uticaju platforme na mlade ljude, uključujući i pojavu anksiznosti i depresiju.

Problematični su algoritmi koji određuju šta se pojavljuje na nalogu korisnika i koji favorizuju objavljivanje sadržaja koji podstiče mržnju. Haugen, koja je tokom rada u Facebooku bila usredsređena na algoritme, rekla je da su promjene u sadržaju koji se objavljuje, donijete 2018. godine, doprinijele većim podjelama.

Uprkos mržnji koju su novi algoritmi podsticali, Facebook je utvrdio da su pomagali da se ljudi vraćaju na tu mrežu - što je kompaniji omogućilo da prodaje više digitalnih reklama koje donose najveću zaradu, prenosi AP.

Haugen tvrdi i da je Facebook prerano ukinuo mjere čiji cilj je bio da se spriječi širenje dezinformacija i podsticanje nasilja nakon što je aktuelni predsjednik Joe Biden porazio svog prethodnika Donalda Trumpa na prošlogodišnjim izborima. Bivša zaposlena u toj kompaniji ističe da je to doprinijelo smrtonosnom upadu Trumpovih pristalica u kompleks američkog Kongresa 6. januara.

Facebookk je nakon novembarskih izbora ukinuo odsjek u kojem je Haugen radila. Kompanija odbacuje optužbe svoje bivše zaposlene.

Predsjedavajući pododbora Senata, demokratski senator Richard Blumenthal​, rekao je u uvodnom izlaganju da bi Federalna trgovinska komisija (FTC) trebalo da pokrene istragu Facebooka.

"Naša djeca su žrtve. Tinejdžeri koji se gledaju u ogledalo sumnjaju u sebe i nesigurni su. Mark Zuckerbergbi sam trebalo da se pogleda u ogledalo", rekao je Blumenhtal.

Vodeća republikanska članica pododbora Marsha Blackburn​ optužila je Facebookda ignoriše djecu mlađu od 13 godina na svojim platformama.

"Jasno je da je Facebooku važniji profit od dobrobiti djece i korisnika", poručila je ona.

Portparol Facebooka Kevin McAlister​ je uoči pretresa saopštio da je za tu kompaniju zaštita korisnika važnija od profita i da nije tačno da procurjela interna dokumenta pokazuju da je Instagram "toksičan" za djevojčice.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG