Linkovi

Facebook: Greška u promjeni konfiguracije uzrok prekida


Ilustracija
Ilustracija

Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp i druge Facebookove platforme, koje u ponedjeljak nisu radile više od šest sati, ponovo funkcionišu.

Kompanija Facebook je objavila da je pad, kojim je bilo pogođeno 3,5 milijardi korisnika, uslijedio nakon "greške u promjeni konfiguracije".

U blogu Facebook nije objasnio ko je naredio da se promijeni konfiguracija i da li je to bilo planirano.

"Želimo da razjasnimo: vjerujemo da je ovog puta pad uzrokovan greškom u promjeni konfiguracije", navodi kompanija.

Nekoliko zaposlenih u Facebooku je nezvanično reklo Reutersu da vjeruju da se pad desio zbog interne greške u upravljanju "internet saobraćajem", odnosno u tome kako kompjuteri korisnika komuniciraju sa glavnim serverom Facebooka.

Stručnjaci za cyber bezbjednost ne isključuju namjernu grešku insajdera ili neku vrstu sabotaže.

Za vrijeme dok Facebookovi servisi nisu radili, konkurentske mreže poput Twittera i TikToka porasle su na berzama, dok su akcije Facebooka pale za 4,9 odsto - najviše od prošlog novembra. Twitter je također zabilježio rekordnu upotrebu aplikacije zbog koje su neki korisinici imali problem da pristupe porukama.

Wall Street Journal je nedavno objavio da Facebookova interna dokumenta pokazuju da je kompanija znala za negativan efekat svojih proizvoda, ali nije preduzela ozbiljnije korake da suzbije potencijalno štetne posljedice.

Ovo je inače drugi veliki problem sa kojim se Facebook suočava ove nedjelje.

U nedjelju 3. oktobra, TV mreža CBS je u okviru programa "60 minuta" emitovala intervju sa Frances Haugen​, nekakašnjom zaposlenom u Facebooku, koja je kao uzbunjivač iznijela svoje primjedbe na račun rada giganta društvenih mreža.

Hojgen u utorak svedoči pred jednim pododborom američkog Senata. Facebook tvrdi da njeni navodi nisu tačni.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG