Linkovi

Zviždačica optužuje Facebook za obmanjivanje javnosti


Ilustracija (Foto: Dado Ruvić, Reuters)
Ilustracija (Foto: Dado Ruvić, Reuters)

Zviždačica je u nedjelju, 3. oktobra, optužila Facebook da opetovano daje prednost dobiti umjesto suzbijanja govora mržnje i dezinformacija, te rekla kako su njezini odvjetnici podnijeli najmanje osam tužbi američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berzu.

U intervjuu za program CBS-a "60 minuta" Frances Haugen otkrila je svoj identitet i potvrdila da je ona ta koja je procurila dokumente u Wall Street Journal koji je potom objavio niz priča u kojima se vidi kako je kompanija pridonijela povećanoj političkoj podjeli na internetu.

"Facebook optimizira sadržaj za angažman ili reakciju, ali vlastita istraživanja pokazuju da sadržaj koji sadrži mržnju, koji potiče podjele, polarizira, lakše potiče ljude na ljutnju nego što drugi sadržaji to rade… Facebook je shvatio da ako promijene algoritam, ljudi će provesti manje vremena na web-stranici, klikat će na manje oglasa, zaradit će manje novca", rekla je Haugen.

Haugen je radila kao voditeljica proizvoda u timu za građanske dezinformacije na Facebooku, a ona će u utorak svjedočiti pred istragom Senata o pitanju učinka Instagrama na mlade korisnike.

U izvješćima Wall Street Journala navodi se da je Facebook bio svjestan da Instagram šteti mentalnom zdravlju tinejdžerica.

List je također izvijestio da Facebook nije poduzeo korake za smanjenje oklijevanja kad je riječ o vakcinama.

Haugen je podnijela najmanje osam pritužbi američkoj Komisiji za vrijednosne papire i rekla da je Facebook lagao javnost o napretku koji je postigao u suzbijanju govora mržnje i dezinformacija na svojoj platformi.

Također je u nedjelju rekla da se Facebook koristio za organizaciju nereda na Capitolu 6. januara, nakon što je kompanija isključila sigurnosne sustave nakon američkih predsjedničkih izbora.

Facebook je opovrgnuo njezine tvrdnje.

U izjavi nakon intervjua iz Facebooka su rekli: "Nastavljamo sa značajnim poboljšanjima u borbi protiv širenja dezinformacija i štetnog sadržaja... Tvrdnja da potičemo loš sadržaj i ne poduzimamo ništa jednostavno nije istinita."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG