Linkovi

Zamjenik sekretara za pravosuđe podnio ostavku


Zamjenik sekretara za pravosuđe Rod Rosenstein na konferenciji za novinare 18. aprila 2019. u Washingtonu.
Zamjenik sekretara za pravosuđe Rod Rosenstein na konferenciji za novinare 18. aprila 2019. u Washingtonu.

Zamjenik američkog sekretara za pravosuđe Rod Rosenstein, koji je imenovao specijalnog tužioca Roberta Muellera u maju 2017. da istraži veze između ruske vlade i izbornog štaba predsjednika Trumpa, saopštio je u ponedjeljak da odlazi sa tog položaja.

Rosensteinova, koja stupa na snagu 11. maja, nije iznenađenje. Očekivalo se da će je podnijeti u martu. Bijela kuća nije komentarisala ostavku ali je saopšteno da je Trump već nominovao zamjenika sekretara za saobraćaj, Jeffrey Rosen , da zamijeni Rosensteina.

Rod Rosenstein je, na kraju, ostao duže na poslu da bi pomogao sekretaru za pravosuđe Williamu Barru u trenutku kada je javno objavljen Muelletov izvještaj, poslije istrage koja je trajala 22 mjeseca i završena 22. marta.

​U pismu Trumpu, Rosenstein​ je aludirao na dvije predsjednikove prepoznatljive fraze, navodeći da je pomogao da se u sekretarijatu zaposle zvaničnici "predani vrijednostima koje Ameriku čine velikom", i rekavši da "mi slijedimo pravila i uvek stavljamo Ameriku na prvo mjesto."

Muellerovom istragom nisu ustanovljeni dokazi da je Trumpov štab ilegalno sarađivao sa Moskvom. U svom konačnom izvještaju, Mueller se nije opredijelio da li je Trump ometao pravdu već je, umjesto toga, predstavio dokaze za oba gledišta.

Pošto su primili konačni izveštaj, Rosenstein i Barrr su donijeli sopstveni zaključak, navodeći da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv predsjednika.

"Mi sprovodimo zakon bez straha ili favorizovanja pošto kredibilni dokazi nisu stvar stranačkog opredeljenja", napisao je Rosenstein u pismu ostavke.

Rod Rosenstein svjedoči na Capitol Hillu pred Odborom za pravosuđe u Washingtonu, 28. juna 2018.
Rod Rosenstein svjedoči na Capitol Hillu pred Odborom za pravosuđe u Washingtonu, 28. juna 2018.

Trump i njegovi saradnici su često kritikovali Rosensteina​, koji je republikanac, zbog toga što je imenovao Muellera. S druge strane, demokrate su ga kritikovale zbog odluka Sekretarijata za pravosuđe u čije je donošenje bio uključen.

Demokrate su veći dio svog gnjeva usmjerile na Barra zbog načina na koji je selektivno objavljivao određene detalje Muellerovog izvještaja prije nego što ga je javno objavio, kao i zbog odluke da proglasi da Trump nije ometao pravdu.

Međutim, Rosenstein je odigrao značajnu ulogu u procijeni dokaza koje je Mueller prikupio kada je riječ o opstrukciji pravde i u odluci da protiv Trumpa ne treba podići optužnicu.

Prošle jeseni, spekulisalo se da će Trump otpustiti Rosensteina nakon što je Nuw York Times objavio da je Rosenstein 2017. predložio da se Trump tajno snima i skupljao podršku članova kabineta da bi se predsjednik smijenio sa položaja pozivanjem na 25. amandman ustava. Rosenstein je izjavio da je ta priča "netačna".

U govoru prošle nedjelje, odlazeći zamjenik sekretara za pravosuđe je osudio "kritičare - najamnike" i branio način na koji je pristupljeno Muellerovoj istrazi. "Ako pravnici ne mogu da dokažu naš slučaj pred sudom, to šta mi mislimo i vjerujemo nije relevantno", izjavio je.

XS
SM
MD
LG