Linkovi

Komitet Kongresa poslao obavezujući nalog za neredigovani izvještaj Muellera


Four pages of special counsel Robert Mueller report on the witness table in the House Intelligence Committee hearing room on Capitol Hill, in Washington, April 18, 2019.
Four pages of special counsel Robert Mueller report on the witness table in the House Intelligence Committee hearing room on Capitol Hill, in Washington, April 18, 2019.

Predsjedavajući pravosudnog Komiteta Kogresa Jerrold Nadler izdao je obavezujući nalog u petak za dobijanje potpunog neredigovanog izvještaja specijalnog zastupnika o ruskoj istrazi, Roberta Muellera, poručujući da ne može prihvatiti neredigovanu verziju koja "ostavlja većinu Kogresa u mraku."

"Moj komitet treba i ima pravo na to da dobije punu verziju izvještaja i pratećih dokaza u skladu sa prethodnom praksom. Redukcije u uzvještaju sum ispostavilo se, značajne. Do sada nijesmo vidjeli ništa od stvarnih dokaza koje je specijalni zastupnik razvio da sačini ovaj slučaj", naveo je Nadler dan nakon što je američki državni tužilac William Barr objavio 488 stranica redigovanog Muellerovog izvještaja.

Američki specijalni zastupnik Robert Mueller potvrdio je zaključke američkih obavještajnih agencija o uplitanju Rusije u izbore 2016, ali i zaključio da predsjednik Donald Trump nije bio u dosluhu sa Rusima.

Predsjedavajući iz demokratskih redova u šest komiteta rekli su da "Kongres mora ocjenjivati neprikladno, korumpirano i nemoralno ponašanje predsjednika u pokušaju opstruiranja istrage."

Osim opoziva, izvještaj ukazuje i na druge kaznene postupke od kojih su neki još uvijek nepoznati.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG