Linkovi

U Zenici troje zaraženih koronavirusom, nadležni očekuju povećanje oboljelih


Press konferencija Federalnog ministarstva zdravstva povodom prvog slučaja koronavirusa u Zenici
Press konferencija Federalnog ministarstva zdravstva povodom prvog slučaja koronavirusa u Zenici

Predstojeće dvije sedmice su kritične za Bosnu i Hercegovinu kada je riječ o pojavi novog koronavirusa s obzirom na situaciju u zemljama regiona i za očekivati je povećanje broja osoba oboljelih osoba, kazao je na današnjoj konferenciji za medije federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Za borbu protiv koronavirusa osigurano je 40 miliona KM iz fonda Civilne zaštite i neće biti potrebe za dodatnim sredstvima tekuće rezerzve, istaknuo je resorni ministar. Govoreći o situaciju na globalnom nivou, istaknuo je da je kod 80% oboljelih od koronavirusa, klinička slika protekla u blažem obliku te da je virus uspješno prebolovan.

„Sinoć je potvrđen prvi slučaj oboljenja od koronavirusa na području FBiH, to je ukupno peti slučaj u BiH, s obzirom na dosadašnja četiri u entitetu Republika Srpska. Riječ je o ženi iz Zenice, 50-ih godina koja se 5. marta vratila iz Italije, iz pokrajine Lombardija. Ona se javila nadležnoj ustanovi i bila je u kućnoj samoizolaciji.

Poslije tokom dana pozitivni na koronavirus su bili testovi još kod dvije osobe u Zenici. Riječ je o članovima porodica žene iz Zenice koji su zajedno bili u Italiji.

Nakon pojave simptoma, jučer je testirana i potvrđen je koronavirus. Sve je rađeno po algoritmu te je osoba adekvatno reagirala i na vrijeme se javila zdravstvenoj ustanovi. Smještena je u Kantonalnu bolnicu Zenica s blažim simptomima bolesti i nema temperatura. Slučaj nije neočekivan i može ih očekivati još. Na području FBiH 248 osoba je u izolaciji“, rekao je Mandić.

Naglasio je kako je najbitnije da se građani ponašaju maksimalno odgovorno, u suprotnom se može pokrenuti postupak prekršajne i kaznene odgovornosti protiv određenih osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija spremna je pomoći i ponuditi svoje resurse zdravstvenim radnicima u Bosni i Hercegovini kako bi se sprječilo širenje koronavirusa, a direktor Svjetske zdravstvene organizacije tražio je skoro 700 miliona američkih dolara na globalnom nivou za pomoć u odgovoru na koronavirus.

„Dvije trećine ovih sredstava bi trebalo ići određenim zemljama kroz kancelariju WHO, a svakako da će BiH biti jedna od njih. Prvobitno je BiH dostavljen kontigent testova za koronavirus, a sutra će sletjeli prvi kontigent zaštitne opreme za zdravstvene profesionalc, a riječ je o 400 kg lične zaštitne opreme iz našeg globalnog centra u Dubaiju. Naredne sedmice stiže novih 1.000 testova za koronavirus. Sve do sada oboljele osobe su na neki način bile povezane. Bitno je da su se javile na vrijeme i ranije bile upoznate kako treba reagirati. Zdravstveni sistem je odlično odradio svoj posao i WHO je tu da u redovnom kontaktu sa zdravstvenim ustanovama adekvatno asistira“, naglasio je Dvije trećine tih sredstava bi trebalo ići zemljama kroz kancelariju WHO, svakako da će BiH biti Mirza Palo iz Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić smatra da pojava koronavirusa u Zenici i u FBiH nije iznenađujuća i da zdravstvene radnike u tom kantonu nije dočekala nespremno.

„Dosadašnje djelovanje pokazalo je sve rezultate našeg višednevnog rada i Krizni štab se dobro ponašao u kritičnih momentima. Ovo je primjer dobrog i kvalitetnog rada, od samog ulaska pacijentice u BiH, Granična policija BiH je dala precizne instrukcije kako se treba ponašati. S njom su doputovala još dva člana, koji će također biti izolirana i testirana pod medicinskim nadzorom“, izjavio je Jupić.

Zavod za javno zdravstvo FBiH, također, pokušava spriječiti širenje novog virusa unutar populacije u FBiH. Sve aktivnosti provode se u saradnji s kantonalnim zavodima za javno zdravstvo i drugim zdravstvenim ustanovama.

„Federalne uprave za inspekcijse poslove provodi svoje mjere na graničnim prijelazima u skladu s preporukama kriznog štaba. Preporučujemo građanima da se odgovorno ponašaju i vjerodostojno provode preporuke koje krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH svakodnevno šalje u javnost“, naglasio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

U Bosni i Hercegovini je do sada potvrđeno pet slučajeva oboljelih od koronavirusa. Prva tri slučaja su registrirana u Banjoj Luci, jedan u Čelincu i jedna osoba u Zenici.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je novu Naredbu prema kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva u kojoj se između ostalog preporučuje da se ne održavaju javni skupovi.

Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području kantona. Preporučuje se da se ne održavaju javni skupovi na području Federacije BiH i kantona.

U Sarajevu su zabranjena javna okupljanja, a otkazana je i nastava u zdravstvenim školama. U Sarajevu za sada nema zaraženih koronavirusom.

XS
SM
MD
LG