Linkovi

Peti potvrđeni slučaj korona virusa u BiH


Epruveta sa testom na koronavirus
Epruveta sa testom na koronavirus

Predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa i ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je 9. marta otkriven prvi slučaj korona virusa u tom kantonu.

"Upravo smo dobili potvrdu daje nalaz pozitivan. Radi se o ženskoj osobi iz Zenice, koja je boravila u Italiji i koja je bila pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u samoizolaciji. Imala je blaže simptome, a naše su je službe testirale i test je bio pozitivan. Sutra će biti smještena na Odjel za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica ili izolatorij u Stacionaru", kazao je Jupić.

Jupić je za 10. mart najavio novu sjednicu Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona.

Ranije je 9. marta potvrđen četvrti slučaj zaraze korona virusom u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

Riječ je o učenici iz Čelinca, koja je bila u bliskom kontaktu sa osobom koja je ranije identifikovana kao pozitivna na virus korona, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić te naglasio da će svi đaci iz njenog odjeljenja biti podvrgnuti testiranju, kao i nastavnici predmetne nastave.

Ministar Šeranić je naglasio kako je tokom vikenda dezinfikovana škola u Čelincu, te su obezbijeđeni osnovni preduslovi da se nastava može redovno odvijati.

Pod zdravstvenim nadzorom u RS-u je trenutno 240 osoba, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je 55 osoba, rekao je ministar Šeranić te dodao da će i pojedine osobe iz izolacije biti puštene.

"Svi koji imaju rješenje za kućnu izolaciju treba da sa striktno pridržavaju te mjere", naglasio je Šeranić, te najavio da će inspektori, kako republičke, tako opštinske i gradske inspekcije, provjeravati da li se te osobe pridržavaju procedura.

XS
SM
MD
LG