Linkovi

Xi Jinping na kongresu Komunističke partije Kine o Tajvanu, Hong Kongu, COVID-19


Kineski predsjednik Xi Jinping govori tokom ceremonije otvaranja 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Kina, 16. oktobra 2022. (REUTERS/Thomas Peter)
Kineski predsjednik Xi Jinping govori tokom ceremonije otvaranja 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Kina, 16. oktobra 2022. (REUTERS/Thomas Peter)

Predsjednik Kine Xi Jinping signalizirao je u nedjelju da će njegova vlada zadržati politiku koja je dovela u konfrontaciju sa SAD-om i drugim nacijama i produbila kontrolu Komunističke partije nad ekonomijom i društvom.

Xi je, govoreći na otvaranju partijskog kongresa za koji se očekuje da će mu dati treći petogodišnji mandat, pohvalio dostignuća u proteklih pet godina i rekao da će partija nastojati da postigne ono što naziva "podmlađivanjem nacije", prenosi AP.

"Naša budućnost je svijetla, ali pred nama je još dug put", rekao je Xi pred više od 2.000 delegata koji su prisustvovali otvaranju, održanom u ogromnoj Velikoj sali naroda koja gleda na Trg Tjenanmen u centru Pekinga. "Moramo da njegujemo čvršći osjećaj svrhe, hrabrosti i samopouzdanja u cijeloj partiji i kineskom narodu kako ne bismo mogli da budemo pokolebani zabludama, odvraćani zastrašivanjima ili uplašeni pritiskom", rekao je on.

Treći mandat bi Xija dodatno utvrdio kao vjerovatno najmoćnijeg kineskog političara od Mao Ce-tunga. Xi je pozvao na dalja ulaganja u vojno krilo stranke, Narodnooslobodilačku vojsku, i potvrdio da Kina neće isključiti upotrebu sile kako bi pod svojom kontrolom stavila samoupravno ostrvo Tajvan.

"Ponovno ujedinjenje definitivno mora biti postignuto i ponovno ujedinjenje će definitivno biti postignuto", rekao je on. Tajvan i Kina su se podijelili tokom građanskog rata 1949. koji je doveo komuniste na vlast u Kini. Mnogi Tajvanci odbacuju termin "ponovno ujedinjenje", rekavši da nikada nisu bili dio komunističke Kine.

S obzirom da se očekuje da će Xi ostati na funkciji, male promjene su predviđene u kineskoj ekonomskoj i spoljnoj politici, kao i u njegovoj netoleranciji prema kritikama i tvrdokornom pristupu COVID-19, uključujući karantine i zabrane putovanja. Xi je branio odgovor na pandemiju, rekavši da je "ljude i njihove živote stavio iznad svega drugog".

Kongres se odvija u trenutku kada se ekonomija suočava sa velikim preprekama zbog rata u Ukrajini i ekonomskog danka za turizam, maloprodaju i proizvodnju zbog ograničenja COVID-19.

Kao i kod većine kineskih političkih događaja, malo informacija je ranije objavljeno, a ishod će biti poznat tek sljedećeg vikenda, nakon višednevnih sjednica iza zatvorenih vrata. Kongres će vjerovatno odobriti amandman na svoju povelju koji bi mogao dodatno da podigne Xijev status lidera.

Portparol kongresa iznio je nekoliko detalja na konferenciji za novinare u subotu, rekavši da će izmjene "ispuniti nove uslove za unapređenje razvoja i rada stranke u novim okolnostima i novim zadacima".

Prethodni kongres 2017. godine uključio je Xijevu ideologiju, poznatu kao misao Xi Jinpinga, u partijski ustav. Ideologija je nejasna, ali naglašava oživljavanje misije stranke kao političkog, ekonomskog, društvenog i kulturnog lidera Kine i njenu centralnu ulogu u postizanju nacionalnog podmlađivanja.

Xi je već stekao veliku moć, stavljajući sebe kao nadležnog za unutrašnje poslove, spoljnu politiku, vojsku, ekonomiju i većinu drugih ključnih pitanja preko partijskih radnih grupa koje vodi. Pod njegovim vodstvom, zemlja je proširila svoj globalni otisak dok je pooštrila već strogu kontrolu informacija i neslaganja.

Rijedak javni protest prošle nedjelje, u kojem su u Pekingu okačeni transparenti koji su napadali Xija i politiku COVID-19, brzo je izbrisan sa interneta i svaka diskusija o njemu je poništena.

Xi je kao dostignuća predstavio kinesku politiku prema Tajvanu i poluautonomnom Hong Kongu koje su oštro kritikovale SAD i druge demokratije. Rekao je da su koraci preduzeti nakon velikih protesta u Hong Kongu 2019. godine vratili red i osigurali da njime upravljaju patriote. Njegova vlada je nametnula zakon o nacionalnoj bezbjednosti gradu koji je skoro eliminisao glasove opozicije i zahtjeve za demokratijom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG