Linkovi

WHO: Zdravstvene mjere mogu da suzbiju COVID-19


Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus (C) u sjedištu u Ženevi, (Foto: Fabrice Coffrini/Pool via Rojters)
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus (C) u sjedištu u Ženevi, (Foto: Fabrice Coffrini/Pool via Rojters)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da broj zaraženih od koronavirusa i dalje raste velikom brzinom širom svijeta, ali ističe da javne zdravstvene mjere, ukoliko se poštuju, mogu da dovedu do suzbijanja pandemije.  

Broj slučajeva koronavirusa globalno se udvostručio u posljednjih šest nedjelja. Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da širom svijeta ima više od 16 miliona slučajeva zaraze i najmanje 640.000 žrtava.

Sjedinjene Države vode po broju zaraženih sa preko četiri miliona slučajeva, te gotovo 147.000 umrlih.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus ​kaže da su naučene brojne lekcije od kako je koronavirus 30. januara proglašen vanrednom zdravstvenom situacijom.

Ghebreyesus dodaje da je najvažnija lekcija to da zemlje, koje su primjenile osnovne zdravstvene mjere, obuzdavaju širenje virusa. Takođe ističe da izolacija, testiranje i praćenje ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima kao i fizička distanca i nošenje maski mogu da ograniče širenje zaraze i spase živote.

“Tamo gdje su te mjere primjenjene, broj slučajeva je u padu. Gdje nisu, broj slučajeva je u porastu. Zemlje i zajednice koje dosljedno slijede taj savjet dobro prolaze.

Ženska osoba nosi masku u Melbourneu u Australiji.
Ženska osoba nosi masku u Melbourneu u Australiji.

Izvršni direktor za vanredne situacije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Mike Ryan, kaže da su zemlje koje su primjenile restriktivne mjere uspjele da obuzdaju virus, ali da se on vratio kada su te mjere ukinute.

“Svaka zemlja u kojoj su ukinute preventivne mjere zabilježila je porast broja zaraženih”, rekao je Ryan.

Zvaničnici WHO su saglasni da su dalje širenje koronavirusa i njegova ponovna pojava u zemljama gdje je bio pod kontrolom zabrinjavajući. Medjutim, istovremeno poručuju da zemlje mogu da preokrenu smjer pandemije stalnom primjenom preventivnih mjera.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG