Linkovi

Predstavnici UN i WHO u BiH zabrinuti zbog epidemiološke situacije


A medical staff attends to a woman as she arrives to test for coronavirus, at a hospital in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 08 July 2020.
A medical staff attends to a woman as she arrives to test for coronavirus, at a hospital in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 08 July 2020.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini (BiH) Ingrid Mekdonald i šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Victor Olsavski uputili su zajedničku poruku o povećanju broja slučajeva COVID-19 u BiH i neophodnosti praćenja kontakata kako bi se epidemija suzbila i privreda otvorila.

U poruci se navodi da su UN i WHO u BiH zabrinute izvještajima zdravstvenih ustanova širom ove zemlje o dostizanju krajnjih granica kapaciteta sa posljednjim oštrim rastom broja zaraženih korona virusom.

"Iako održavanje zaliha testova, zaštitne opreme i prihvatnih kapaciteta zdravstvenih ustanova ostaje neophodno, zabrinjava potreba za pojačavanjem praćenja kontakata, nadzorom slučajeva i pojačavanjem specijalističkih ljudskih resursa, posebno doktora i medicinskih sestara i tehničara", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Predstavnici UN-a i WHO u BiH upozorili su da se BiH ne može ostaviti sama u borbi protiv korona virusa, navodeći da su Ujedinjene nacije kroz svoj Razvojni program (UNDP) i stručnost Svjetske zdravstvene organizacije dostavile više od dva miliona komada lične zaštitne opreme.

"Trenutno se radi na dostavljanju još dva miliona", navodi se u izjavi.

Dodaje se da je BiH dostavljeno i više od 40.000 testova i blizu 15.000 zaštitnih odela, uz mašine za obradu testova, ventilatore, EKG i rendgen mašine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG