Linkovi

Bijela kuća optužuje Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji


Zastave Rusije i Sjeverne Koreje vide se ispred centralne željezničke stanice u Vladivostoku, Rusija, 24. aprila 2019., uoči samita u gradu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.
Zastave Rusije i Sjeverne Koreje vide se ispred centralne željezničke stanice u Vladivostoku, Rusija, 24. aprila 2019., uoči samita u gradu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Bijela kuća je u petak optužila Sjevernu Koreju da isporučuje oružje Rusiji, blizu granice s Ukrajinom. Njegove tvrdnje zasnivaju se na slici objavljenoj u petak na kojoj se vidi pošiljka iz skladišta municije u Sjevernoj Koreji ili DNRK, koja je ukrcana na brod pod ruskom zastavom prije nego što je željeznicom prebačena u skladište duž jugozapadne granice Rusije. Isporuka je obavljena između 7. septembra i 1. oktobra, kažu u SAD.

"Osuđujemo DNRK što je Rusiji dala ovu vojnu opremu, koja će se koristiti za napade ukrajinskih gradova, ubijanje ukrajinskih civila i nastavak nelegitimnog rata Rusije", rekao je u petak direktor Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije John Kirby.

Ova satelitska fotografija iz Planet Labs PBC pokazuje povećanu aktivnost u željezničkom postrojenju Tumangang u Sjevernoj Koreji, 5. oktobra 2023. (Planet Labs PBC preko AP-a)
Ova satelitska fotografija iz Planet Labs PBC pokazuje povećanu aktivnost u željezničkom postrojenju Tumangang u Sjevernoj Koreji, 5. oktobra 2023. (Planet Labs PBC preko AP-a)

Kirby je otkrio da je posljednjih sedmica Sjeverna Koreja Rusiji dostavila “više od 1.000 kontejnera vojne opreme i municije”.

On je rekao da SAD vjeruje da Kim Jong Un traži sofisticirane ruske tehnologije naoružanja u zamjenu za municiju - kako bi ojačao vojni i nuklearni program Sjeverne Koreje.

"Ovo širenje vojnog partnerstva između DNRK i Rusije, uključujući bilo koji transfer tehnologije iz Rusije u DNRK, podriva regionalnu stabilnost i globalni režim neširenja", upozorio je Kirby.

On je napomenuo da je Washington u korak sa saveznicima i partnerima kako bi se suprotstavio sporazumima o oružju između Rusije i Sjeverne Koreje sankcioniranjem pojedinaca i entiteta koji rade na olakšavanju takvih poslova oružja.

"Nećemo dozvoliti DNRK da tajno pomaže ruskoj ratnoj mašini, a svijet bi trebao znati za podršku koju bi Rusija mogla ponovo pružiti DNRK zauzvrat", rekao je Kirby.

Sjeverna Koreja je u petak kritikovala dolazak borbene grupe američkog nosača aviona u Južnu Koreju, nazvavši to "neskrivenom vojnom provokacijom" i dokazom da SAD planira napad na nju. Sjeverna Koreja je zaprijetila da će odgovoriti u skladu sa svojom eskalirajućom nuklearnom doktrinom koja dozvoljava preventivnu upotrebu nuklearnog oružja.

SAD su optužile Sjevernu Koreju da je Rusiji ranije isporučivala municiju, artiljerijske granate i rakete. Sjeverna Koreja je ranije negirala da je Moskvi dala oružje.

Ciljanje Odese

Ranije su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i holandski premijer Mark Rutte, tokom posjete crnomorskoj luci Odesi, obećali jačanje ukrajinske protuzračne odbrane i povećanje sigurnosti "humanitarnog koridora" za izvoz žitarica.

Zelenskyy je rekao da Kijev radi na jačanju svoje pozicije u Crnom moru kako bi mogao nastaviti izvoz žitarica, koje su vitalni izvor prihoda za ukrajinsku potrošnju na odbranu nakon ruske invazije prošle godine.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, desno, i privremeni premijer Holandije Mark Rutte poziraju za fotografiju sa ranjenim ukrajinskim vojnikom u bolnici u Odesi, Ukrajina, 13. oktobra 2023. (Ukrajinski predsjednički ured za štampu preko AP)
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, desno, i privremeni premijer Holandije Mark Rutte poziraju za fotografiju sa ranjenim ukrajinskim vojnikom u bolnici u Odesi, Ukrajina, 13. oktobra 2023. (Ukrajinski predsjednički ured za štampu preko AP)

"Radimo sa partnerima na pravilnoj zaštiti ovih koridora i jačanju naših pozicija u Crnom moru, a to se odnosi i na zaštitu neba Odese i regiona u cjelini", rekao je Zelenskyy.

Regija Odesa je postala česta meta ruskih raketnih i dron napada.

Rusija je pogodila šest civilnih brodova, 150 lučkih i žitnih objekata i uništila više od 300.000 tona žitarica otkako je Moskva odustala od sporazuma kojim se dozvoljava siguran crnomorski izvoz ukrajinskog žita, saopštila je u petak vlada Kijeva.

U saopštenju se navodi da je 21 plovilo već natovareno žitom za izvoz i da je korišten novi "humanitarni" koridor za žito u Crnom moru koji je Kijev najavio u avgustu. Rečeno je da je ukupno 25 brodova ušlo u ukrajinske luke radi ukrcaja.

Holandija će Ukrajini isporučiti više raketa protivvazdušne odbrane Patriot kako bi pomogla zemlji da se odbrani od ruskih vazdušnih napada tokom zime, rekao je Rutte u petak.

"Ove zime Rusija će pokušati da povrijedi Ukrajinu što je više moguće. Dakle, Holandija će isporučiti dodatne rakete Patriot, kako bi se Ukrajina mogla braniti od ruskih varvarskih zračnih napada", rekao je Rutte u Odesi.

Rutte je također rekao da će Holandija pomoći Ukrajini u nabavci patrolnih čamaca kako bi put za izvoz žitarica bio siguran.

Finansiranje napora

Lideri Evropske unije koji će se sastati kasnije u oktobru zahtijevat će "odlučan napredak" u korištenju ruske imovine zamrznute sankcijama za pomoć Ukrajini, navodi se u njihovom nacrtu izjave, koja se bavi pitanjem koje je zaglavljeno mjesecima.

Sjedinjene Države i Britanija su prošlog mjeseca pokazale podršku planu EU da oporezuje neočekivanu dobit generiranu zamrznutim ruskim suverenim sredstvima za financiranje Ukrajine dok se Kijev bori protiv sveobuhvatne ruske invazije koja je započela u februaru 2022.

Ministri finansija Grupe sedam, ili G7, industrijski razvijenih zemalja koji su se sastali u četvrtak u Maroku, procijenili su da je takva sredstva u vrijednosti od 280 milijardi dolara zamrznuta. Rekli su da očekuju više posla u narednim mjesecima na pronalaženju pravno ispravnih načina da ih iskoriste za pomoć Ukrajini.

Belgija, koja nije članica grupe G7, u kojoj se drži većina zamrznutih sredstava ruske centralne banke, rekla je da očekuje da će prikupiti 2,4 milijarde dolara poreza na imovinu i koristiti ih za pomoć u procesu obnove Ukrajine, rekao je u srijedu glasnogovornik belgijskog premijera.

Britanija planira povećati svoje vojno prisustvo u sjevernoj Evropi, uključujući raspoređivanje 20.000 vojnika u regionu sljedeće godine, kako bi pomogla u zaštiti kritične infrastrukture u vrijeme rastuće zabrinutosti zbog ruske sabotaže.

Premijer Rishi Sunak ranije u petak susreo se sa kolegama liderima u sklopu samita Zajedničkih ekspedicionih snaga, ili JEF, o saradnji u oblasti odbrane na švedskom ostrvu Gotland u Baltičkom moru.

JEF, grupa za saradnju u oblasti odbrane između nordijskih i baltičkih država, Holandije i Britanije, sastala se nekoliko dana nakon što su naftovod i kabl za prenos podataka u Finskom zalivu oštećeni zbog "spoljnih aktivnosti", što je izazvalo zabrinutost za bezbednost u širem nordijskom regionu region.

"Ove sedmice smo još jednom vidjeli da se naša sigurnost ne može uzeti zdravo za gotovo. Od vitalnog je značaja da budemo ujedinjeni protiv onih koji imaju zlonamjerne namjere", rekao je Sunak u saopćenju.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od AP-a, agencije Frans pres i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG