Linkovi

Rusija pojačala napade na Herson, navodi Ukrajina


Nakon ruskog napada na Herson
Nakon ruskog napada na Herson

Rusija je pojačala artiljerijske napade na Herson, s pogibijama civila i velikom štetom pošto su ruske snage pogodile taj region na jugu Ukrajine 100 puta u 24 sata, ubivši civile i nanevši veliku štetu, rekao je u petak regionalni zvaničnik.

Ukrajinska vojska je saopštila da Moskva nastavlja svoje pokušaje da zauzme Avdijivku, grad blizu Donjecka koji je pod ruskom kontrolom.

Guverner Hersona Oleksandar Prokudin rekao je da su ruske snage koristile artiljeriju, minobacače, tenkove i bespilotne letelice za napad na tu oblast i njegov glavni grad, grad Herson, koji je pogođen 49 puta.

"Dvije osobe su poginule, a šestoro je ranjeno, od kojih je jedno dijete", rekao je Prokudin i dodao da su u udarima uništeni obrazovni objekti, kuće, stambeni blokovi, medicinska ustanova i industrijska platforma u hersonskom okrugu Berislav.

Herson, koji su ukrajinske trupe djelimično oslobodile prije godinu dana, stalno je na meti ruskih artiljerijskih napada s druge strane Dnjepra.

U nastojanju da se probiju u tom području, ruske trupe su pojačale nemilosrdne napade na Avdijivku, gdje su ukrajinske snage odbile 20 napada za 24 sata, saopštio je Generalštab u petak.

Ukrajinske snage vodile su ukupno 64 borbe iz blizine dok su nastavile postepeno napredovanje u oblasti Bahmuta u Donjecku i u južnom pravcu Melitopolja, saopštila je vojska.

Predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je branioce Avdijivke u poruci na Telegramu.

"Zahvalan sam svakom vojniku, svakoj jedinici na njihovom otporu", napisao je Zelenski.

Uz izveštaje Reutersa i AFP-a

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG