Linkovi

Tači za Glas Amerike: Granicu sa Srbijom treba korigovati


Predsjednik Kosova Hašim Tači
Predsjednik Kosova Hašim Tači

Predsjednik Kosova Hašim Tači ponovo je govorio o „korekciji“ granice sa Srbijom, u interervjuu za albanski servis Glasa Amerike - što mnogi vide kao razmjenu teritorija, u sklopu stabilizacije odnosa Srbije i Kosova, koji teže ka EU.

„Granica Kosova sa Srbijom treba da bude redefinisana ili korigovana“, rekao je predsjednik Hašim Tači za albanski servis Glasa Amerike.

Tači je odgovorio na ideju pojedinih srpskih zvaničnika o podjeli Kosova kao mogućem rješenju višedecenijskog spora, koji koči i Beograd i Prištinu na putu ka EU.

Hašim Tači je naizgled odbacio ideju o podjeli Kosova duž etničkih linija i ocijenio je kao neprihvatljivu, a umjesto toga predložio koncept “redefinisanja” ili “korigovanja” granice sa Srbijom.

“To znači da ćemo ubuduće u dijalogu sa Beogradom, uz pomoć međunarodne zajednice, raditi na tome da definišemo granicu Srbije i Kosova. Želim da istaknem da Kosovo neće biti podijeljeno, želim jasno to da naglasim: Beograd ne može da stavlja na sto prijedlog o podjeli Kosova, kao što su to ranije činili”, rekao je Tači.

“U kontekstu korekcije granice, sastao sam se sa predstavnicima Srba iz Preševske doline, koji imaju pravo da se priključe Kosovu. Zvanično ću predstaviti njihove zahtjeve u narednoj rundi dijaloga sa Beogradom”, rekao je Tači.

Predsjednik Kosova bi trebalo da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poslije ljetnje pauze u Briselu.

Eksperti i bivše diplomate upozoravaju da prekrajanje granica na Balkanu predstavlja rizik za mir i stabilnost u regionu.

Profesor Univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer za Glas Amerike ocjenjuje da, iako Tači tvrdi da njegova ideja ne podrazumijeva razmjenu teritorija, ono što predsjednik Kosova opisuje izgleda kao podjela, a ne korekcija granica.

To je loša ideja jer može da destabilizuje Balkan i mogla bi da dobije podršku onih koji se protive državnosti Kosova i žele uniju sa Albanijom”, rekao je Serwer. “Takođe šteti onima sa umjerenim viđenjima u Srbiji. Imalo bi loš uticaj i na Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i onda imate ruske ambicije u Južnoj Osetiji i Gruziji, dakle otvarate Pandorinu kutiju”.

Neki srpski zvaničnici su ranije ove nedjelje neformalno govorili o ideji razmjene teritorija baziranoj na etničkim linijama Srba i Albanaca – Sjeverna Kosovska Mitrovica za Preševsku dolinu.

“Kosovo ne može da se pridruži NATO-u i EU, niti Srbija može u EU ako ne reši problem sa Kosovom”, rekao je Tači.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG