Linkovi

Washington sankcionisao iranske zvaničnike zbog gušenja protesta


Okupljanje zbog smrti Mahse Amini u Los Angelesu.
Okupljanje zbog smrti Mahse Amini u Los Angelesu.

Sjedinjene Države uvele su u četvrtak sankcije za sedam iranskih zvaničnika zbog zatvaranja pristupa internetu i gušenja mirnih demonstracija nakon smrti dvasetdvogodišnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral.

Nacionalni nemiri izazvani smrću mlade Iranke pretvorili su se u najveći izazov za iranske klerikalne vođe u posljednjih nekoliko godina, s demonstracijama na kojim se poziva na pad Islamske Republike osnovane 1979. godine.

"Sjedinjene Države osuđuju gašenje interneta od strane iranske vlade i kontinuirano nasilno gušenje mirnih protesta i neće oklijevati ciljati one koji usmjeravaju i podržavaju takve akcije", rekao je Brian Nelson, podtajnik Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu.

Ministarstvo je objavilo da je uvelo sankcije iranskom ministru unutarnjih poslova Ahmadu Vahidiju; ministru komunikacija Eisi Zarepour; te Vahidu Mohammadu Naseru Majidu, šefu iranske cyber policije, između ostalih.

Washington je optužio Zarepoura da predvodi pokušaje blokiranja pristupa internetu u pokušaju usporavanja protest, a Majida da koristi kibernetičku policiju za praćenje iranskih korisnika interneta, filtriranje web stranica i blokiranje sadržaja.

Sjedinjene Države takođe su ciljale dva komandanta Korpusa čuvara islamske revolucije i visoke zvaničnike iranskih snaga za provođenje zakona.

Washington je optužio snage za provođenje zakona, koje nadzire ministar unutrašnjih poslova Vahidi, za korištenje nasilja protiv demonstranata u više navrata i rekao je da su njihovi postupci doveli do smrti hiljada ljudi, uključujući desetine u nedavnim protestima.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar, prenosi Reuters.

Američke sankcije zamrzavaju imovinu označenih osoba u SAD i generalno zabranjuju Amerikancima da s njima posluju. Oni koji učestvuju u određenim transakcijama s njima takođe riskiraju da budu pogođeni sankcijama. Kanada je u ponedjeljak uvela sankcije.

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da su hiljade uhapšene i stotine povrijeđene u akciji koju su provele sigurnosne snage, uključujući Basij, dobrovoljačku miliciju povezanu s Iranskom revolucionarnom gardom. Grupe za ljudska prava procjenjuju da je broj mrtvih preko 150, ali potvrđenih tačnih podataka nema.

Sjedinjene Države prošlog su mjeseca uvele sankcije iranskoj policiji za moral zbog navoda o zlostavljanju iranskih žena, rekavši da tu jedinicu smatraju odgovornom za smrt Amini, iranske Kurdistanke koja je umrla nakon što je uhapšena u Teheranu septembru zbog "neprikladnog odijevanja".

Washington je u septembru takođe izdao smjernice za proširenje raspona internetskih usluga dostupnih Irancima uprkos američkim sankcijama toj državi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG