Linkovi

Na protestima u Iranu do sada više od 90 mrtvih


Arhiv - Protesti u Teheranu zbog smrti Mahse Amini 
Arhiv - Protesti u Teheranu zbog smrti Mahse Amini 

Najmanje 92 osobe su ubijene u protestima koje dosljedno guše iranske vlasti, a krenuli su nakon smrti dvadesetdvogodišnje Mahse Amini, objavila je u nedjelju grupa Iran Ljudska prava (IHR).

Kurdska Iranka Amini, 22, proglašena je mrtvom 16. septembra nakon što je privedena zbog navodnog kršenja pravila koje nalaže ženama da nose marame i skromniju odjeću, što je izazvalo najveći talas nemira u Iranu u skoro tri godine.

Pala je u komu i umrla nakon što je pritvorena. Policija je odbacila tvrdnje da je djevojka pretučena i zbog toga pala u komu, a u izvještaju se navodi da se samo srušila dok je čekala sa drugim privedenim ženama.

U petak, 30. septembra, još 41 osoba je ubijena u sukobima na krajnjem jugoistoku Irana, oblasti koja graniči s Avganistanom i Pakistanom. Ovo su podaci IHR-a, čije je sjedište u Oslu, a pozivaju se na lokalne izvore.

U izvještaju se navodi da su proteste izazvale optužbe da je regionalni šef policije silovao tinejdžerku, pripadnicu etničke manjine Beluči.

Skupovi solidarnosti sa Irankama koje su prkosno spalile hidžabe, a koje su bile prisiljene da nose od Islamske revolucije 1979. godine, održani su u raznim dijelovima svijeta, a protesti su održani u više od 150 gradova u subotu.

Sukobi između iranskih demonstranata i snaga sigurnosti bilježe se u gradovima širom zemlje već 16 noći zaredom, a prvo su izbili u zapadnim regijama u kojima živi iranska kurdska manjina, odakle je Amini.

Vodeći iranski ultrakonzervativni dnevni list Kayhan, čijeg je glavnog urednika imenovao vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, kaže da su "izgrednici" i "nasilnici", od kojih su neki bacali molotovljeve koktele, u subotu napali sjedište lista u Teheranu.

Direktor IHR-a Mahmud Amiri-Mogadam pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme hitne korake protiv Islamske republike kako bi se zaustavila ubistva učesnika protesta, ističući da to predstavlja "zločin protiv čovječnosti".

Po podacima IHR-a dosad je ubijeno najmanje 92 demonstanata. Organizacija i dalje radi na procjeni broja mrtvih uprkos učestalim prekidima interneta i blokadama WhatsAppa, Instagrama i ostalih internetskih usluga.

Amnesty International sa sjedištem u Londonu ranije je objavio da može potvrditi informaciju o 53 ubijene osobe, nakon što je poluslužbena iranska novinska agencija Fars prošle sedmice objavila informaciju da je umrlo "oko 60" ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG