Linkovi

Šef Wagnera: U Bahmutu poginulo 10.000 ruskih zatvorenika


Osnivač privatne plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin daje izjavu na nepoznatoj lokaciji
Osnivač privatne plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin daje izjavu na nepoznatoj lokaciji

Šef ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da je na bojnom polju ubijeno oko 10.000 zatvorenika koje je regrutovao da se bore u Ukrajini.

Prošle godine, Prigožin je obišao ruske zatvore u pokušaju da ubijedi zatvorenike da se bore sa Wagnerom u Ukrajini, u zamjenu za amnestiju po povratku, ako prežive.

Vjeruje se da su osuđenici korišteni kao topovsko meso u Ukrajini, što predstavlja najveći dio Wagnerovih gubitaka u toj prozapadnoj zemlji.

"Uzeo sam 50.000 zatvorenika, od kojih je oko 20 odsto ubijeno“, rekao je Prigožin u video intervjuu objavljenom u utorak kasno uveče, 23. maja.

Prigožin je rekao da je sličan procenat ubijenih među onima koji su potpisali ugovor sa Wagnerom, ali nije naveo preciznu cifru.

I plaćenička jedinica i regularne ruske trupe saopštile su tokom vikenda da je pao grad Bahmut na istoku Ukrajine, ali je Kijev rekao da su ukrajinske snage nastavile da se bore, podsjeća agencija Frans pres (AFP).

Prigožin je oštro kritikovao ruski vojni vrh, optužujući ih da su odgovorni za ogromne gubitke.

On je optužio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da su nesposobni i da su odgovorni za broj poginulih.

"Sada ima na desetine hiljada rođaka ubijenih. Vjerovatno će ih biti stotine hiljada. Ne možemo se sakriti od ovoga", rekao je on.

Pozvao je rusku vojnu elitu da pošalje sopstvenu djecu na front.

Prigožin, biznismen blizak predsjedniku Vladimiru Putinu, kritikovao je rusku elitu, rekavši da njihova djeca žive udobno dok muškarci iz siromašnih regiona umiru u Ukrajini.

Prigožin je rekao da će se njegovi borci povući iz uništenog grada do 1. juna i prenijeti kontrolu na rusku vojsku.

Početkom maja Bijela kuća je saopštila da je više od 20.000 ruskih vojnika poginulo, a još 80.000 je ranjeno u petomjesečnim borbama na istoku Ukrajine, posebno u Bahmutu.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 4. februara 2022. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG