Linkovi

Dronovi tokom noći napadali ruski Belgorod


Na ovoj fotografiji koju je objavio telegramski kanal guvernera Belgorodske oblasti Vjačeslava Gladkova 23. maja 2023. vidi se oštećeno oklopno vojno vozilo nakon borbi u zapadnoj ruskoj oblasti Belgorod.
Na ovoj fotografiji koju je objavio telegramski kanal guvernera Belgorodske oblasti Vjačeslava Gladkova 23. maja 2023. vidi se oštećeno oklopno vojno vozilo nakon borbi u zapadnoj ruskoj oblasti Belgorod.

Ruski zvaničnik rekao je u srijedu da je oblast Belgorod duž granice s Ukrajinom napadnuta dronovima tokom noći.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je na Telegramu rekao da su oštećene administrativne i stambene zgrade, ali da niko nije povrijeđen.

Gadkov je rekao da je ruska protivvazdušna odbrana oborila većinu dronova.

Napad je uslijedio dan nakon što je Rusija rekla da je zaustavila prekogranični kopneni napad u istom području.

Rusija je za napad okrivila ukrajinske vojne sabotere, dok je Ukrajina tvrdila da je to bio ustanak ruskih partizana protiv Kremlja.

Bakhmut

Ukrajinska vojska saopćila je u srijedu da je fokus borbi u Bakhmutu i Marinki, a vjerovatnoća da ruske snage napadnu Ukrajinu projektilima i zračnim udarima ostaje velika.

Generalštab ukrajinske vojske je u svom dnevnom ažuriranju naveo da je Rusija tokom proteklog dana izvela 41 zračni napad, te da su u napadima povrijeđeni civili, a oštećene su i civilne i administrativne zgrade.

Sekretar za štampu Pentagona Brig. General Pat Ryder rekao je novinarima u utorak da je situacija u Bakhmutu i dalje "veoma dinamična".

Rusija je tvrdila da je zauzela grad koji je bio žarište mjeseci intenzivnih borbi. Ukrajina je saopćila da još uvijek kontroliše neka područja na periferiji grada.

Ryder je također rekao novinarima da se očekuje da će se Kontakt grupa za odbranu Ukrajine predvođena SAD fokusirati na kopnenu protuzračnu odbranu, municiju i obuku za lovce F-16 kada održe sljedeći sastanak u četvrtak.

Mirovni napor

Predsjednica donjeg doma češkog parlamenta Marketa Pekarova Adamova rekla je za Glas Amerike da mirovni pregovori trenutno nisu mogući pošto ruske trupe okupiraju dijelove Ukrajine i da mirovni plan koji je iznijela Kina uključuje kontradiktorne tačke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se mirovni pregovori ne mogu dogoditi dok Rusija ne povuče svoje snage s okupiranih ukrajinskih zemalja.

Pekarova Adamova rekla je u utorak tokom posjete Washingtonu da Evropa ne može prihvatiti rusku okupaciju Krima, Donjecka ili Luganska, područja koja Rusija smatra svojim.

„Kraj rata mora biti kada zaista Ukrajinci odluče da je to prihvatljivo pod uslovima koji su najbolji za njih“, rekla je Pekarova Adamova.

Ona je takođe rekla da Rusija mora biti kažnjena posebnim tribunalom, ne samo predsjednika Vladimira Putina, već i "sve ljudi koji su odgovorni".

Pekarova Adamova je izrazila podršku nastavku vojne pomoći Ukrajini, "jer nam pokazuju da su zaista hrabri i daju sve od sebe da zaštite svoju zemlju i svoj narod".

Savjetnik State Departmenta Derek Chollet rekao je za Glas Amerike da je najbolja stvar koju Kina može učiniti da okonča sukob je da iskoristi svoj odnos s Rusijom kako bi uvjerila Putina da zaustavi invaziju.

„Očigledno je da imaju bliske odnose sa Rusijom. Predsjednik Xi [Jinping] i predsjednik Putin sastali su se nekoliko puta, a prije ovog rata objavili su vrlo dugačko zajedničko saopštenje u kojem su govorili o vezi, partnerstvu bez ograničenja. Ono što bismo tražili od naših prijatelja iz NRK je da iskoriste bilo kakav uticaj koji imaju na Rusiju kako bi Putina natjerali da zaustavi ovaj rat”, rekao je Chollet. “Nisam vidio mnogo toga što bi sugeriralo da su voljni iskoristiti taj utjecaj. I nisam vidio mnogo toga što bi sugeriralo da bi, čak i kada bi bili voljni da iskoriste utjecaj, uspjelo promijeniti Putinovo mišljenje. Ali to je jednostavna stvar koju tražimo.”

Nike Ching iz Glasa Amerike i Carla Babb dali su svoj doprinos ovom izvještaju. Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od AP-a, AFP-a i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG