Linkovi

Vuhan objavio veći broj žrtava nego ranije


Scena u kineskom gradu Vuhanu poslije ukidanja restrikcija
Scena u kineskom gradu Vuhanu poslije ukidanja restrikcija

Nadležni u Vuhanu, epicentru pandemije koronavirusa, objavili su za 50 odsto veći broj umrlih u petak. Prema podacima tamošnjeg Centra za kontrolu epidemije broj preminulih veći je za 1290, pa ih je ukupno 3869. Ukupan broj oboljelih je veći od 50 hiljada.

Lokalne vlasti su na društvenim mrežama objavile da su neki slučajevi pogrešno prijavljeni ili čak potpuno izostavljeni.

Vuhan je 11 nedelja bio pod totalnom blokadom, a restrikcije na putovanja su ukinute 8. aprila.

Mnogi sumnjaju u to da Kina prijavljuje pravi broj oboljelih od Kovida 19.

Najveći broj oboljelih i umrlih je u SAD gde je u četvrtak prijavljeno 670 hiljada oboljelih i skoro 35 hiljada umrlih od Covid 19.

Predsjednik SAD Donald Trump objavio je plan za postepeno pokretanje američke ekonomije i povratak ljudi na posao.

On je kazao da su neki dijelovi zemlje već na to spremni, da će 29 država biti otvoreno "veoma brzo" o čemu će odlučiti guverneri. S druge strane, neke države su produžile svoje restrikcije.

U glavnom gradu SAD zatvaranje je produženo do 15 maja, a gradonačelnica Vašingtona rekla je da će sve ostati zatvoreno dok broj oboljelih ne bude u konstantnom padu dvije nedelje.

Neke zemlje u Evropi takođe su objavile planove za postepen povratak normalnom životu, a SZO je najavila da će naredne nedjelje izdati preporuke državama kako da postepeno ukidaju restrikcije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel planira da dozvoli otvaranje nekih prodavnica i škola od 4. maja. Slične odluke donijete su u Danskoj, Italiji, Austriji i Španiji.

U zemljama gdje kriza tek dostiže vrhunac, uvode se strože mjere.

Japanski premijer Šinzo Abe proglasio je vanredno stanje u cijeloj zemlji koje će trajati do 6.maja.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab, zamjenik premijera Borisa Džonsona koji se oporavlja od Kovida 19, najavio da će Britanija ostati zatvorena bar još tri nedjelje.

Kanadski premijer Džastin Trudo ocjenjuje da Kanada još nije spremna za ukidanje restrikcija i apelovao je na građane da budu strpljivi "još nekoliko nedjelja".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG