Linkovi

Vučić rekao Cholletu koje su crvene linije Beograda o Kosovu


Chollet i Vučić
Chollet i Vučić

Bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti Kosova i članstvo u Ujedinjenim nacijama su "crvene linije" preko kojih Beograd neće preći, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić savjetniku američkog Stejt departmenta Dereku Cholletu.

Chollet je 12. januara u Beogradu razgovarao sa Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Vučić je prenio novinarima da je sa američkim diplomatom razgovarao o francusko-njemačkom planu za Kosovo.

"Ukazali smo šta su naše 'crvene linije'. Bilo kakav oblik formalnog ili neformalnog priznanja nezavisnosti ili ustupanja članstva u UN, o tome ne želimo i ne možemo da razgovaramo, a to je sastavni deo tog plana", poručio je Vučić.

On je dodao da se o ostalom može razgovarati.

Francusko-njemački plan je zapravo plan Evropske unije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji su podržale Sjedinjene Države.

Predsjednik Srbije je izrazio zahvalnost što američka administracija insistira na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) koja je dogovorena Briselskim sporazumom iz 2013.

Vučić je, međutim, ocijenio da je "nemoguće postići napredak ako se neko stalno poziva sopstvene pravne akte".

"Kad insistirate da nešto mora biti u skladu sa kako oni kažu, Ustavom Kosova, a zašto smo onda pregovarali, o čemu smo pregovarali", upitao je Vučić.

Aktuelna Vlada Kosova premijera Albin Kurtija protivi se formiranju ZSO smatrajući da opštine ne treba da budu organizovane po etničkom principu.

I Ustavni sud Kosova je ocijenio da principi o formiranju Zajednice nisu u potpunosti usklađeni sa duhom Ustava, ali je naveo da se oni mogu uskladiti.

Chollet je prije posjete Beogradu boravio na Kosovu. On je vlastma u Prištini poručio da "Kosovo mora da ispuni sve obaveze iz dijaloga, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prenio novinarima da je sa američkim diplomatom, osim o Kosovu, razgovarao i o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu, kao i o Rusiji i Ukrajini.

XS
SM
MD
LG