Linkovi

Chollet: Srbija i Kosovo da se usmjere na razgovore o francusko-njemačkom planu za rješavanje krize


Susret u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog savjetnika u State Departmentu Dereka Cholleta. (foto: printscreen)
Susret u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog savjetnika u State Departmentu Dereka Cholleta. (foto: printscreen)

Situacija na Kosovu, nastavak dijaloga pod okriljem EU čija je svrha normalizacija odnosa sa Prištinom - bile su teme razgovora specijalnog savjetnika u State Departmentu Dereka Choleta i predsjednika Srbije Aleksanra Vučića.

Dvojica zvaničnika nisu se obraćali medijima - neke od detalja njihovog susreta saopštilo je Predsjedništvo Srbije.

Navedeno je da su Chollet i Vučić, na radnom ručku, razgovarali o energetskoj bezbjednosti, regionalnom ekonomskom povezivanju, kao i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, razmatrali su i neiskorištene potencijale u razvojo bilateralne saradnje Srbije i SAD.

Predsjedništvo Srbije ukazalo je da je Chollet istakao da će SAD uvijek podržati napore koji se ulažu radi održavanja mira i stabilnosti.

Poručio je da se SAD zalažu za usredsređivanje na agendu prema kojoj strane u dijalogu treba da se usmjere na razgovore o francusko-njemačkom planu za rješavanje krize na Kosovu, kao i za brzo formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom,

Vučić je tokom susreta, navodi u saopštenju Predsjedništvo Srbije, upoznao američkog zvaničnika sa razvojem događaja na Kosovu.

"Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza Prištine", navedeno je u tekstu.

Navedeno je da je predsednik Srbije prenio da Srbija ostaje dosledna politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava o svim otvorenim pitanjima i da od SAD očekuje da prepoznaju te napore Beograda.

Također, navodi se u saopštenju Predsdništva Srbije, Vučić je istakao da očekuje da Amerika iskoristi svoj uticaj i podstakne Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima, ali i na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmjene prijedloga za rješavanje konkretnih izazova.

"Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji", saopštilo je Predsjedništvo, kao i da su se sagovornici saglasili da je jedan od temelja daljeg jačanja partnerstva Srbije i SAD čvrsto ekonomsko povezivanje i širenje poslovne saradnje u oblastima obostranog interesa.

Prema programu, američki zvaničnik trebalo bi da se sastane sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG