Linkovi

Chollet: Ne možemo podnijeti nastojanja Wagnera da regrutuje vojnike u Srbiji i drugdje u svijetu


Chollet tokom posjete Beogradu.
Chollet tokom posjete Beogradu.

Visoki američki zvaničnik izrazio je u četvrtak snažnu zabrinutost zbog aktivnosti ruske privatne vojne kompanije Wagner Group i njenih navodnih pokušaja da regrutuje vojnike u Srbiji i drugdje u svijetu.

Savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet rekao je da je izrazio tu zabrinutost tokom razgovora u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

"Vidjeli smo da Wagnerova skupina nastoji regrutirati vojnike iz Srbije i drugdje, a to je nešto što mislimo da ne možemo podnijeti", rekao je novinarima nakon sastanka.

"Ne znam ima li zabrinutosti [u Srbiji], razgovarali smo o našim zabrinutostima i veselimo se što ćemo raditi s vladom ovdje u Beogradu i drugdje gdje je Wagner aktivan kako bismo stavili tačku na njihove aktivnosti", dodao je.

Wagner grupa, u vlasništvu ruskog oligarha Jevgenija Prigožina, navodno je bila aktivna u afričkim državama, radeći s vladama na proruskoj propagandi i drugim vojnim i političkim projektima.

Skupina se hvalila svojom prisutnošću u Srbiji, jedinoj evropskoj državi uz Bjelorusiju koja se nije pridružila međunarodnim sankcijama protiv Rusije zbog rata protiv Ukrajine. Grupa je navodno najavila otvaranje svojih ureda u Beogradu, što je kasnije demantirano.

Moskovski propagandni portal Russa Today, koji je nedavno pokrenuo svoju internetsku stranicu s vijestima na srpskom jeziku u Srbiji, objavio je Wagnerov oglas za zapošljavanje u kojem se traže borci u Ukrajini, rekavši da grupa nudi "više nego atraktivne" poticaje.

Chollet je rekao da je Wagner grupa "u akciji na užasne načine diljem svijeta, bilo da je riječ o Libiji, Srednjeafričkoj Republici ili trenutno u Ukrajini".

Skupina, koja navodno uključuje veliki kontingent osuđenika regrutiranih u ruskim zatvorima, predvodila je napade u istočnoj Ukrajini, uključujući žestoke bitke u Soledaru i Bakhmutu.

Prigožin i njegova skupina godinama su bili pod američkim sankcijama, a SAD je nedavno poduzeo dodatne korake kako bi pokušao kontrolirati Wagnerov pristup oružju.

Zapadne zemlje i stručnjaci Ujedinjenih naroda također su optužili plaćenike Wagner grupe za brojna kršenja ljudskih prava širom Afrike, uključujući Srednjoafričku Republiku, Libiju i Mali.

Ranije ovog mjeseca američki državni sekretar Antony Blinken objavio je da je označio Wagner grupu kao "entitet od posebne zabrinutosti" zbog svojih aktivnosti u Srednjeafričkoj Republici.

Chollet je također pozvao Srbiju da uvede sankcije protiv svog tradicionalnog saveznika Rusije.

"Vjerujemo da bi zemlje trebale potpisati sankcije, a razlog zašto vjerujemo je taj što ruske akcije ne samo da treba osuditi, već i kazniti", rekao je. "Rusija svaki dan vodi brutalan, neopravdan rat protiv Ukrajine. Moramo stati zajedno, kako bismo osigurali da je takvo ponašanje ponašanje neprihvatljivo."

Američki zvaničnik ove sedmice je posjetio Srbiju, Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG