Linkovi

Palmer: SAD podržavaju dijalog, Priština da ukine takse


Sastanak Matthewa Palmera i Aleksandra Vučića, Beograd, 10. juni 2019.
Sastanak Matthewa Palmera i Aleksandra Vučića, Beograd, 10. juni 2019.

Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sastao se u ponedjeljak u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

SAD nastavljaju da podržavaju dijalog koji vodi Evropska unija između Beograda i Prištine, izjavio je pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Matthew Palmer, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

“Vidimo da su takse prepreka tome, želimo da vidimo da se one ukinu i da se na taj način obje strane vrate za pregovarački sto”, rekao je Palmer.

Upitan šta očekuje od sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Parizu, koji bi trebalo da bude održan u julu u organizaciji Njemačke i Francuske, Palmer je rekao da Washington u potpunosti podržava ono što evropski partneri rade u rejšavanju kosovskog problema.

“Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod sastanka u Parizu, ali da je naš zajednički cilj dolazak do sporazuma i vjerujem da će taj sastanak obe strane voditi ka tome”, rekao je Palmer.

Vučić: Sastanak u Parizu pod znakom pitanja

Nisam siguran hoće li će biti sastanka u Parizu, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Palmerom.

“Mi smo za taj sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi da još jedanput čuje kako neko neće da ukida takse. Dakle, nisam siguran, ali ono što je najvažnije jeste da svi mi, zajedno sa našim nemačkim i francuskim partnerima, učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Te stvari su uvek važnije od jednog, dva ili pet sastanaka”, rekao je Vučić.

Pozicije Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su različite – SAD su priznale nezavisnost Kosova, ali saglasni smo da samo razgovorima i pregovorima i poštovanjem interesa albanskog i srpskog naroda može doći do rješenja, rekao je Vučić nakon sastanka sa Palmerom.

On je istakao da je sa američkim zvaničnikom prije svega razgovarao o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine.

“Rekao sam gospodinu Palmeru da priče koje postoje u dijelu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila uvođenje taksi da zatvori dijalog nisu istinite”, kazao je Vučić, dodavši da razgovori sa američkim zvaničnicima nikada nisu laki, ali su otvoreni.

On je zamolio Palmera da prenese poziv američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da posjeti Srbiju.

Sastanak dvije delegacije, koju su predvodili Palmer i Vučić, završen je nakon više od sat vremena u Predsjedništvu Srbije.

Sastanak dvije delegacije, koju predvode Palmer i Vučić, počeo je oko 10 sati, a nakon susreta najavljeno je da će se dvojica zvaničnika obratiti medijima.

Teme razgovora dvojice zvaničnika nisu najavljene – a njihov susret upriličen je u momentu prekida dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, pošto je Kosovo uvelo carine od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kao razlog za to kosovske vlasti navode kampanju koju Srbija vodi protiv prijema Kosova u Međunarodnu policijsku organizaciju (Interpol), Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) – ali i sveukupnu inicijativu za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti koju vode srpske vlasti.

Palmer je, u nedavnom ekskluzivnom intervjuu za srpski servis Glasa Amerike, izjavio da SAD žele da se dijalog Beograda i Prištine hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primjeni i da se "proda" javnosti obje zemlje.

“Sjedinjene Države ne povlače 'crvene linije' u procesu pregovora što međutim ne znači da su sve opcije otvorene”, rekao je Palmer za Glas Amerike.

Palmer: Potrebno je da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Dijalog Srbije i Kosova, koji je u zastoju više od pola godine, treba da rezultira sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa dvije strane – što je i dominantan faktor za njihov napredak u procesu evrointegracija.

Osim međusobnog priznanja, kao potvrde faktičkog stanja na terenu duže od godinu dana u međunarodnoj javnosti, kao mogućnost figurira i vid dogovora koji bi podrazumijevao eventualnu podjelu Kosova, korekciju granica ili pak razmjenu teritorija – nedovoljno jasne koncepte o kojima samo u naznakama govore pregovaračke strane ili pak međunarodni faktori.

Nešto detaljnije, međutim, je o tome za Glas Amerike govorio John Erath, zamjenik direktora zaduženog za Evropu i Rusiju američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost. “Priča o podjeli Kosova bila je i ostala glupost”, rekao je Erath u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike.

“Ne može biti podjele Kosova - to je bilo aktuelno još 2007. tokom Ahtisarijevog procesa (specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova prim.nov.) kada su neki takozvani stručnjaci predlagali podjelu. Tada je to bila glupost - kao i sada. Ovo sada je samo ponavljanje”, rekao je Erath. Američki zvaničnik je ukazao i da, kako se izrazio, ne može biti promjene granica bez saglasnosti ljudi kojih se to tiče.

"Ne vidim to kao realan scenario. Na vladama u Beogradu i Prištini je da odluče šta žele da rade sa svojom granicom", rekao je Erath u intervjuu Glasu Amerike.

Erat: Srbiji su carine uvedene sa razlogom
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:42 0:00

Dvojica glavnih pregovarača Srbije i Kosova u briselskom dijalogu predsjednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači – nude svoja rješenja spora dvije strane. Dok Vučić, govori o razgraničenju, ne objašnjavajući precizno gdje bi granica o kojoj govori trebalo da bude, Tači se pak zalagao za pripajanje Kosovu opština sa juga Srbije (Medveđa, Preševo, Bjanovac) za koje tvrdi da naseljava većinsko albansko stanovništvo.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmatra izvještaj o Kosovu

Posjeta američkog zvaničnika Palmera Beogradu događa se u danu kada Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u New Yorku razmatra redovni šestomjesečni izvještaj UN o Kosovu.

U tom dokumentu, kako je objavila Radio televizija Srbije (RTS), generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres iskazao je zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede. On je zatražio i da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga.

Srbiju će pred Savjetom bezbjednosti predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je prije nekoliko dana pažnju na sebe skrenuo učešćem u akciji, pokrenutoj na društvenim mrežama, kada je na novčanici od sto američkih dolara napisao “Kosovo je Srbija”. Američka ambasada u Beogradu, kako je objavio Radio Slobodna Evropa, reagovala je stavom da bi Dačić trebalo da razmisli o svojim postupcima.

„Umjesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Benjamina Franklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: "Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susjedima”, navodi se u odgovoru ambasade na upit RSE.

Inače, u pokušaju svojevrsnog oživljavanja dijaloga Srbije i Kosova, Angela Merkel i Emmanuel Macron, njemačka kancelarka i francuski predsjednik, organizovali su sastanke sa zvaničnicima Zapadnog Balkana, među kojima i, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem. Aprilski, berlinski susret, okončan je bez formalnih zaključaka – osim onog već poznatog da je dijalog jedina opcija. Sljedeći susret na istom nivou je zakazan prvog dana jula u Parizu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG