Linkovi

Serwer: Poslije Berlina ideja o razgraničenju polako zamire


Profesor Daniel Serwer (arhivska fotografija)
Profesor Daniel Serwer (arhivska fotografija)

Profesor Univerziteta Johns Hopkins u Vašingtonu Daniel Serwer ocijenio je za Glas Amerike da poslije samita u Berlinu ideja o razgraničenju između Srbije i Kosova "polako zamire" i smatra da zato i Amerika mora da preispita svoju podršku toj ideji.

„Čini mi se da se predsjednik Francuske Macron približio njemačkoj kanelarki Merkel u protivljenju bilo kakvom korigovanju granica. I to mi djeluje kao ispravan stav, nadam se i da će otvoriti put ozbiljnijoj diskusiji o ovom pitanju“, kazao je Serwer.

Na konstataciju da je takva pozicija Francuske i Njemačke suprotstavljena stavu SAD, čiji su zvaničnici poručili da bi podržali svaki dogovor dvije strane, Serwer kaže da bi Amerika trebalo da se zapita o svojoj poziciji.

„Pozicija SAD je bila malo dvosmislena i pasivna zbog poruke da su spremni da saslušaju sve prijedloge. To je neiskreno, jer su SAD zapravo podržavale razmjenu teritorija, ali to je ideja koja polako zamire. Mislim da zato i Amerika mora da preispita svoju podršku toj ideji.“

Predsjednik Kosova Hašim Tači poručio je da "vjeruje da je dogovor sa Srbijom moguć ove godine, ali samo uz odlučnu ulogu SAD".

Serwer ne vjeruje da je učešće Amerike u pregovorima dobra ideja.

„SAD su indirektno uključene u dijalog. Ali problem sa zvaničnim uključivanjem SAD je to što će se onda zahtijevati i prisustvo Moskve. A mislim da niko u EU, na Kosovu, a možda čak i u Srbiji ne želi Rusiju za pregovaračkim stolom“, kaže on.

​Profesor na Johns Hopkinsu, uprkos pozivima koji su dolazili i iz Bijele kuće, ne vjeruje u dogovor tokom 2019.

Ne znam da li je dogovor moguć ove godine, teško pitanje je članstvo Kosova u UN. I to zahtijeva ne samo dogovor Prištine i Beograda, već dogovor Washingtona i Moskve, a nisam siguran da je to moguće“, zaključio je Serwer.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG