Linkovi

BiH

Milan Tegeltija dao pojašnjenje o smjeni tužilaca i sudija


Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta
Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uputio je pismo Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH, američkoj i britanskoj ambasadi u BiH, kao i OSCE-u u vezi njihovih reakcija na zaključake koje je VSTV donio prošle sedmice.

U pismo je predsjednik Milan Tegeltija obrazložio sporni zaključak VSTV-a koji se tiče razrješenja dužnosti sudija i tužilaca bez disciplinskog postupka.

Prema predsjedniku VSTV-a, došlo je do progrešne interpretacije tog zaključka. Tegeltija je obrazložio da razrješenje sudija i tužilaca ne bi bilo bez postupka, kao i da bi nosioci pravosudnih funkcija imali pravo na odbranu.

„Mi ćemo nadležnim uputiti prijedlog koji će zadovoljiti sve neophodne pravne standarde i zahtjeve Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava”, kaže predsjednik VSTV-a u pismu.

Nakon zaključaka donesenih na prošlosedmičnoj sjednici VSTV-a, regagovale su američka i britanska ambasada u BiH, Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Ured visokog predstavnika, kao i Delegacija EU u BiH.

Američku i britansku ambasadu je uznemirio prijedlog razrješenja sudija i tužilaca bez disciplinskog postupka, koje su u reakciji navele da je to u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te podriva vladavinu prava.

„Smatramo da bi ovo otvorilo vrata neprikladnoj političkoj kontroli nad djelatnicima u pravosuđu BiH omogućavanjem njihovog razrješenja bez razloga ili provedbe odgovarajućeg procesa”, navodi se u zajedničkoj reakciji američke i britanske ambasade u BiH.

Slično su reagovale i druge međunarodne institucije.

Na prošlosedmičnoj sjednici, VSTV je donio i zaključke kojima zadužuje Ured disciplinskog tužioca i Tužilaštvo BiH da postupe po Informaciji Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, a u kojoj se, prema pisanju medija, govori o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca.

Uz to, tužilaštva u zemlji dužna su dostaviti podatke da li se protiv bilo kojeg sudije i tužioca koji se spominje u Informaciji vodi istraga, odnosno krivični postupak, ali i onih koji nisu obuhvaćeni Informacijom.

Tegeltija u pismu kaže da je sve navode o sudija i tužiocima neophodno provjeriti u fer i zakonitom postupku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG