Linkovi

BiH

EU zabrinuta zaključcima VSTV-a za razrješenje sudija ili tužilaca


Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH
Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH

Zaključci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (BiH) u vezi razrješenja sudija i tužilaca bez prethodnog utvrđivanja odgovornosti, zabrinuli su Delegaciju Evropske unije (EU) u BiH.

VSTV je u četvrtak usvojio pet zaključaka, a jedan od njih je zahtjev za zakonske promjene „u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka”.

Navode da će komisija VSTV-a pripremiti sadržaj odredbe koji će zadovoljiti sve pravne standarde i zahtjeve Evorpske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

Za Delegaciju EU ovi zaključci su zabrinjavajući.

„Niti jedan zvaničnik, uključujući sudije i tužioce, ne može biti razriješen dužnosti bez provođenja odgovarajuće neovisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura”, navodi Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Kako kaže, odgovarajuće sankcije je moguće izreći samo nakon takvih procedura i postojanja pravne utemeljenosti optužbi.

„Zaobilaženje ovih procedura će direktno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa, i nije u skladu sa standardima EU”,

VSTV je zadužio Ured disciplinskog tužioca i Tužilaštvo BiH da postupe po Informaciji Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, a u kojoj se, prema pisanju medija, govori o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca.

Uz to, tužilaštva u zemlji dužna su dostaviti podatke da li se protiv bilo kojeg sudije i tužioca koji se spominje u Informaciji vodi istraga, odnosno krivični postupak, ali i onih koji nisu obuhvaćeni Informacijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG