Linkovi

BiH: Pravosudni vrh uznemirio Ambasadu SAD-a


Pravosudni kompleks državnog nivoa BiH
Pravosudni kompleks državnog nivoa BiH

U cjelosti prenosimo saopćenje Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini (BIH) nakon jučerašnjih zaključaka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH povodom Informacije koju je dostavio Centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske:

„Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva izražavaju duboku zabrinutost zbog zaključaka koje je u četvrtak usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV), nakon informacija dostavljenih od strane Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske.

Konkretno, smatramo uznemirujućim poziv VSTV-a za izmjenom Zakona o VSTV-u što bi omogućilo razrješenje sudija i tužilaca bez provođenja disciplinskog postupka. Razrješenje sudija i tužilaca bez odgovarajuće procedure u suprotnosti je sa ključnim garancijama Evropske konvencije o ljudskim pravima, te podriva vladavinu prava u BiH. Smatramo da bi ovo otvorilo vrata neprikladnoj političkoj kontroli nad djelatnicima u pravosuđu BiH omogućavanjem njihovog razrješenja bez razloga ili provedbe odgovarajućeg procesa.

Ova odredba značajno ugrožava nezavisnost sudija i tužilaca širom BiH. Nezavisno i nepristrasno pravosuđe od vitalnog je značaja za vladavinu prava i ključna je demokratska vrijednost. Nezavisno pravosuđe mora biti u stanju da djeluje bez političkog uticaja ili drugih vanjskih pritisaka, uključujući medije. Ideja nezavisnosti i nepristrasnosti jednako je važna kao i sama nezavisnost; pravda ne treba samo da bude zadovoljena, nego to mora biti i vidljivo.

Zabrinuti smo i zbog toga što je VSTV zadužilo tužilaštva da sastave spisak optuženih za ratne zločine na osnovu etničke pripadnosti, s obzirom na to da se time dalje politizira sudski postupak i procesuiranje predmeta ratnih zločina. Nadalje, zahtjev VSTV-a da im se dostave informacije o tome da li su sudije ili tužioci u izvještaju Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, bili predmetom istrage, vrši neprimjeren pritisak konkretno na ove osobe, ali u širem kontekstu, i na svakog sudiju i tužioca u zemlji.

Osiguravanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa štiti povjerenje javnosti u pravosuđe. Nadalje, time se promoviše vladavina prava i osigurava da sudovi ostanu glavni forum za rješavanje sporova u očima javnosti. Postoji potreba da se poboljšaju kriteriji za imenovanje i razrješenje sudskih službenika u BiH, ali bilo kakva poboljšanja treba da uzmu u obzir nezavisnost pravosuđa i osnovna ljudska prava.”

Zaključke koje je VSTV donio na sjednici održanoj u četvrtak možete pročitati ovdje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG