Linkovi

Izdvojeno

Halil Lagumdžija, sudija Suda BiH, novi je predsjednik VSTV-a

Sjednica VSTV-a (Foto: BIRN BiH)

Halil Lagumdžija, sudija Državnog suda, imenovan je na čelo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na današnjoj sjednici.

Lagumdžija se nakon izbora za predsjednika zahvalio kolegama na ukazanom povjerenju.

“Rekao sam i ostajem pri tome, i da je rezultat bio drugačiji, da bih nastavio raditi u Vijeću u punom kapacitetu i dao bih sve od sebe da sarađujem sa predsjednikom. Očekujem od svih članova Vijeća da razmišljaju na način kao što sam ja sada rekao i obaćavam da ću uložiti maksimum – i ljudske i stručne kapacitete da ovo Vijeće radi kako je to propisano Zakonom i podzakonskim aktima”, kazao je Lagumdžija.

Sudija Halil Lagumdžija (Izvor: Sud BiH)
Sudija Halil Lagumdžija (Izvor: Sud BiH)

On je tokom prihvatanja kandidature kazao kako smatra da je dovoljno upoznat sa svim što se radi, te da će mu radno i životno iskustvo dati mogućnost „da radim kvalitetno“.

„Pozvat ću sve kolege, članove VSTV-a da ubuduće radimo kao tim“, kazao je Lagumdžija.

On je u VSTV izabran umjesto bivšeg člana Dragomira Vukoja. Kako se navodi u njegovoj biografiji na stranici Suda, nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Lagumdžija je počeo raditi u firmi “Poliester” Priboj- Srbija.

Od 1994. godine bio je potpredsjednik i predsjednik Izvršnog odbora okruga Goražde, a 1995. godine imenovan je na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde. Od 1996. godine do 2010. godine bio je sudija Kantonalnog suda Goraždu, nakon čega je imenovan za sudiju Suda BiH.

Kako je kazala Duška Bogojević, članica tročlane komisije za izbor novog rukovodstva Vijeća, drugi kandidat Srđan Forca je imao glas manje u drugom krugu od Lagumdžije, odnosno sedam glasova.

Komisiju za izbor predsjednika i potpredsjednika osim Bogojević, čine Davor Martinović i Lejla Hadžić. Funkciju predsjedavajuće obavlja Amila Kunosić.

Za kandidata je bila predložena i Biljana Simeunović, koja nije prošla u drugi krug glasanja.

Za kandidata za predsjednika bila je predložena i Sanela Gorušanović – Butigan, kooj je izglasan prestanak ovlaštenja predsjedavajuće.

Gorušanović – Butigan se zahvalila na kandidaturi, te kazala kako je nakon pripremnog sastanka odlučila da ne želi biti kandidat.

Novo rukovodstvo izabrano je nakon ostavke ranijeg predsjednika Milana Tegeltije. On je u decembru 2020. godine podnio ostavku na funkciju predsjednika i člana Vijeća.

Nakon predloženih kandidata za predsjednika VSTV-a, vodila se rasprava o tome da li kandidati trebaju prezentirati svoj ekspoze.

Predsjedavajuća Kunosić je kazala kako se ranije mogla razmatrati opcija predstavljanja kandidata, ali da je sada kasno i neprimjereno, nakon čega je započeo izbor predsjednika.

Izabrane i nove potpredsjednice

Odlukom Vijeća na mjesto potpredsjednica izabrane su Sanela Gorušanović – Butigan i Biljana Simeunović.

Gorušanović – Butigan je za poziciju potpredsjednice predložila Berina Alihodžić, koja je ranije pojasnila kako je kod nje vidjela veliki entuzijazam, pojašnjavajući kako je ona ona došla iz velikog suda, Općinskog suda u Sarajevu.

“Prva dolazi na posao, a zadnja odlazi. Neopterećena je od bilo čega. Nova je članica i dolazi bez paske sa velikog suda”, pojasnila je Alihodžić svoj prijedlog.

Gorušanović-Butigan je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu. Za člana VSTV-a BiH izbrana je u junu 2020. godine iz reda sudija kantonalnih i općinskih sudova Federacije Bosne i Hercegovine, nakon čega je imenovana i za potpredsjednicu ovog tijela.

Na sjednici VSTV-a u decembru 2020. godine, nakon ostavke Milana Tegeltije na mjesto predsjednika i člana VSTV-a BiH, Vijeće je donijelo odluku kojom je Gorušanović – Butigan ovlastilo da predstava instituciju, do izbora novog člana Vijeća ispred okružnih i osnovnih sudova Republike Srpske, kako bi Vijeće u punom sastavu moglo pristupiti izboru Predsjedništva VSTV-a BiH.

Drugu izabranu potpredsjednicu, Biljanu Simeunović, tužiteljicu Državnog tužilaštva, također je predložila Alihodžić.

Simeunović je diplomirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine, a od 1988. do 1996. godine radila je u Osnovnom sudu u Bijeljini kao pripravnik, stručni saradnik i sudija.

Nakon toga je radila kao advokat u Bijeljini do 2001. godine kada postaje sekretar Vlade Republike Srpske.

Za tužiteljicu Državnog tužilaštva imenovana je 2003. godine. Bila je članica VSTV-a i od 2008. do 2012. godine.

See all News Updates of the Day

TI BiH: Apsurdno da jedino tužilaštva nemaju saznanja o korupciji

Srdjan Blagovcanin, Transparency International BiH

Američke sankcije zbog korupcije, za tužiteljicu Tužilaštva BiH, za Srđana Blagovčanina iz organizacije Transparency International (TI BiH) nije iznenađenje, stoji u njegovom komentaru za Glas Amerike.

"Odluka o sankcionisanju tužiteljice Kajmaković nažalost ne predstavlja nikakvo iznenadjenje. Ovaj je slučaj jako dobra ilustracija ukupnog haotičnog stanja u pravosuđu BiH.

Uprkos informacijama i saznanjima o njenoj eventualnoj involviranosti u ilegalne aktivnosti, ona je bila kandidat za glavnog tužitelja i dalje odluka o njenom suspendovanju nije donesena, a prethodno je vodila najsloženije istrage o organizovanom kriminalu.

Potpuno je apsurdno da jedino tužilaštva nemaju saznanja o postojanju korupcije, čak ni u vlastitim redovima, a kamoli na najvišim političkim razinama, uprkos širokom medijskom izvještavanju i upozrenjima.

Prije nekog vremena se pojavio i snimak u kojem jedna tužiteljica otvoreno govori o tome da se visoko korupcija “ne radi”.

Transparency International BiH zagovara već godinama provođenje vettinga za sve nosioce pravosudnih funkcija, u smislu sistemskih provjera veza sa političkim centrima moći, organizovanim kriminalom kao i provjere imovine, kao jedino rješenje za potpuno devastirano i urušeno BiH pravosuđe.

Sva relevantna istraživanja ukazuju da je pravosuđe u potpunosti pod političkom kontrolom i praktično u punoj simbiozi sa organizovanim kriminalom.

Bez provođenja vettinga pravosuđe neće biti u mogućnosti da se izbori za korupcijom ni u vlastitim redovima, a posebno ne u državi i društvu.”, stoji u pisanom odgovoru Srđana Blagovčanina iz TI BiH.

v.d. Glavni tužilac BiH: Istragu o tužiteljici Kajmaković ćemo raditi zajedno sa institucijama SAD

Milanko Kajganić (Foto: BIRN)

Stavljanje tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine pod američke sankcije za Glas Amerike komentirao je njen šef, vršilac dunosti Glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić.

“U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je krajem maja 2022. godine formiran predmet na osnovu izvještaja Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, u kome se navodilo da su kriminogene osobe u komunikaciji pominjale ime tužiteljice Diane Kajmaković. Po dobijanju navedenog izvještaja, formiran je tim od dva tužioca koji od tog perioda radi na provjeri navedenih navoda. Mnoge osobe koje su povezane s organiziranim kriminalom nisu dostupne Tužilaštvu BH.

S te strane imamo određene poteškoće. Činjenica da je administracija SAD-a stavila Kajmaković stavila na listu sankcionisanih lica zbog sumnje u povezanost s koruptivnim aktivnostima koja se tiču organiziranog kriminala, bit će uzeta u obzir i ta odluka je dostavljena postupajućim tužiocima u rad i oni će i tu odluku uzeti u obzir i prikupljat će informacije kako bi provjerili navode koji su u obrazloženju odluke.

Početkom godine je formiran poseban predmet u kome su sva lica koja su po bilo kojem osnovu u posljednje vrijeme, 15 ili 20 godina stavljena na liste sankcionisanih osoba, između ostalog od administracije SAD-a, da se za sva lica vrše provjere kako bi se potvrdila umješanost tih lica u određena krivična djela koja su u nadležnosti Tužilaštva BiH. Takva situcija će biti i u ovom predmetu. Danas ćemo dostaviti kopiju predmeta koji se odnosi na Kajmaković, kancelariji disciplinskog tužioca da imaju potpuni uvid u sve ono što je tim tužilaca do sada uradio, odnosno šta je prikpljeno, kako bi mogli preduzeti određene aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Ja sam kolegicu Kajmaković pomjerio iz tima koji je postupao u predmetima koji su formirani po informacijama dobijenim od dešifrovanja kripto telefona, odnosno kripto komunikacije. Poslije toga je raspoređena u posebni odjel za ratne zločine i to je u našoj nadležnosti. Sve ostalo, a što se tiče njenog statusa, je u nedležnosit kancelarije disciplinskog tužioca i VSTV-a.

Sva istraga, odnosno sve provjere koje se tiču bilo koga, pa i Kajmaković s kriminalnim aktivnostima su u nadležnosti Tužilaštva i samo će ono vršiti provjere i prikupljati dokaze. Sve to ćemo raditi zajedno s institucijama iz Sjedinjenih Američkih Država. Dio koji se tiče statusa i eventualne disciplinske odgovornosti su u nadležnosti VSTVa-a. Tužilaštvo provodi istragu da utvrdi da li postoji elemenata bilo kojeg krivično djela, a kancelarija ocjenjuje da li iz dostavljenih informacija i dokaza, može biti određenih sankcija za njeno radno mjesto tužioca i zamjenika glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH.", rekao je Kajganić za Glas Amerike.

SAD: Cyber napadi mogu biti izjednačeni sa oružanim

SAD: Cyber napadi mogu biti izjednačeni sa oružanim
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Anne Neuberger, zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost, zadužena za kibernetsku tehnologiju, u intervjuu za Glas Amerike govori o mogućnosti pojačanih cyber napada protiv Ukrajine, nedavnim iranskim napadima na Albaniju, te o stavovima administracije predsjednika Bidena o NATO sigurnosti.

Eskaliraju protesti u Iranu

Eskaliraju protesti u Iranu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Više od nedjelju dana u cijelom Iranu traju prosvjedi , nakon smrti 22 godišnje Mahse Amini. Tzv. policija za moral je uhapsila Amini jer, kako je rečeno, nije bila kako treba pokrivena, medjutim tri dana nakon što je zatvorena, 22 godišnja djevojka je umrla.

Sjedinjene Države sankcionisale tužiteljicu Dianu Kajmaković 

Diana Kajmaković (Foto: CIN)

Vlasti Sjedinjenih Država su u ponedjeljak objavile da su sankcionisale državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković zbog korupcije.

Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD-a na listu sankcionisanih osoba stavio je Kajmaković zbog, kako se navodi, učešća u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

"Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini", izjavio je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD-a. "Današnje mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu BiH jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji."

U obrazloženju stoji da je Kajmaković "drsko korumpirana državna tužiteljica BiH povezana sa kriminalnim organizacijama".


Dalje se kaže kako su u sklopu većeg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka.

Kriminalci su u tim razgovorima pominjali tužiteljicu Kajmaković, navodi se.

"Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagla u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na druge načine pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama", navodi se u obrazloženju odluke kojom je sankcionisana Kajamović.

Ambasada SAD-a u BiH je objavila da je Kajmaković "pravi primjer zašto je na najnižoj razini povjerenje građana u sposobnost bh. pravosudnog sistema da se uhvati u koštac s endemskom korupcijom".


Kajmaković funkciju tužiteljice u Tužilaštvu BiH obavlja od 2008. godine, radeći na slučajevima kriminala i korupcije.

Odlukom glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Kajmaković je ove godine suspendovana sa pozicije šefice Odjela za organizovani, privredni kriminal i korupciju.

Sankcije uključuju blokadu imovine u Sjedinjenim Državama. Također se državljanima SAD-a zabranuju transakcije koje uključuju imovinu osoba koje su pod sankcijama.

Ove godine, Sjedinjene Države su sankcionisale Gordanu Tadić, bivši glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH.

U izjavi za BIRN BiH, Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog državnog tužitelja Tužilaštva BiH, kaže kako postoji formiran predmet za sve sankcionisane osobe i da tužioci sarađuju sa američkim kolegama.

"Jedini komentar koji mogu dati a koji se tiče navedenih aktivnosti jeste činjenica da je u Tužilaštvu već formiran predmet koji se odnosi na provjere navoda o eventualnoj povezanosti kolegice Kajmaković s kriminalnim grupama", pojasnio je Kajganić.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG