Linkovi

Vrhovni sud: Johnsonova odluka o suspenziji Parlamenta nezakonita


Boris Johnson
Boris Johnson

Vrhovni sud u Velikoj Britaniji presudio je 24. septembra da je odluka premijera Borisa Johnsona da suspenduje Parlament na pet sedmica bila nezakonita.

Najviši sud u Velikoj Britaniji rekao je da je pogrešno zaustaviti Parlament u izvršavanju njegovih dužnosti.

"Uticaji na temelje demokratije su ekstremni", izjavila je sutkinja Brenda Hale, koja je pročitala presudu.

"Ovo nije uobičajena suspenzija. Suspenzija se dešava u drugačijim okolnostima", kazala je Hale, misleći na izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Jedanaest sudaca donijeli su ovu odluku jednoglasno.

Vrhovni sud smatra da je suspenzija sudska stvar, iako su ministri ranije tvrdili da obustava ili odgađanje rada Parlamenta nisu sudska stvar.

Mogu se poduzeti koraci za zasjedanje Parlamenta odmah, kazala je Hale i dodala da predsjedavajući Parlamenta odlučuje o narednim koracima.

Reakcija Johna Bercowa, predsjedavajućeg Parlamenta, uslijedila je odmah. Rekao je da se sjednica Parlamenta mora hitno sazvati.

"Što prije ću se konsultovati sa liderima stranaka", napisao je Bercow u izjavi.

Vlada je saopštila kako će se "pridržavati presude" Vrhovnog suda.

Johnson, koji je u New Yorku na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, nije isključio mogućnost novog raspuštanja Parlamenta ako presuda bude protiv njega.

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku ako Vrhovni sud presudi protiv njega, Johnson je za BBC rekao: "Pričekat ću i vidjeti kakva je presuda", dodavši da vlada "u potpunosti poštuje zakon i u potpunosti poštuje pravosuđe".

Parlament je suspendovan u ponedeljak, 9. septembra i bilo je planirano da suspenzija traje do 14. oktobra, a Velika Britanija bi trebala do 31. oktobra napustiti Evropsku uniju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG