Linkovi

Teme

Ko će izaći kao pobjednik iz krize u Britaniji - vlada ili parlament?

Učesnik protesta protiv Brexita ispred parlamenta u Londonu

Sud u Škotskoj presudio je u srijedu da je odluka britanskog premijera Borisa Johnsona o suspenziji parlamenta nezakonita. Sudije nisu naložile ukidanje suspenzije, već su konačnu odluku o tom pitanju prepustile britanskom Vrhovnom sudu.

Vlada je najavila da će uložiti žalbu na presudu škotskog suda. Britanski parlament biće suspendovan do 14. oktobra, dvije nedjelje uoči izlaska zemlje iz Evropske unije, planiranog za 31. oktobar.

Opozicioni poslanici su suspenziju nazvali pučem britanskog premijera i najavili da će ga tužiti ako odbije da od Brisela zatraži odlaganje Brexita. U sve većoj krizi u Britaniji, za sada je nemoguće predvidjeti ko će izaći kao pobjednik – parlament ili vlada.

Britanski parlament je suspendovan, politička drama pauzirana, dok su svjetski mediji, za sada, preusmjerili pažnju na druga pitanja. Britanija možda jeste u političkoj krizi, ali je Westminster zaćutao.

“Jasno je da se spremamo za opšte izbore, vjerovatno u novembru. I sve će biti u tim okvirima. To je jedan od razloga što Jeremy Corbyn i poslanici koji su protiv Brexita bez sporazuma, žele da Boris Johnson ponizno ode u Brisel i traži odlaganje”, kaže Stephen Booth​ iz Grupe za politiku otvorene Evrope.

Johnson se, u međuvremenu, juče vratio u školu, gdje je najavio nove investicije u obrazovanje, što mnogi vide kako pripremu za predizbornu kampanju. Nedavno usvojeni zakon obavezuje ga da od Evropske unije zatraži odlaganje Brexita, ako ne bude dogovora do 19. oktobra. Međutim, britanski premijer ne popušta.

“Imaćemo sporazum. Međutim, ako to bude apsolutno neophodno, izaći ćemo bez dogovora”.

Opozicioni poslanici upozorili su da će tužiti Johnsona ako odbije da zatraži odlaganje, Međutim, vlada razmatra druge opcije.

“Jedna je da jednostavno odbije da poštuje zakon i vidi šta će se dogoditi na sudu”, ističe Booth​.

Za sada, parlament je ućutkan – na veliko nezadovoljstvo opozicionih poslanika. U utorak, u dva sata ujutro po lokalnom vremenu, pojedini su prekinuli proceduru suspenzije da bi fizički pokušali da spriječe spikera da napusti stolicu.

Vlada će, kako se očekuje, bilo koju predizbornu kampanju postaviti u okvire borbe naroda protiv nepopustljivog parlamenta koji pokušava da ukine rezultate referenduma o Brexitu.

Protest pristalica Brexita u Londonu
Protest pristalica Brexita u Londonu

"To je veoma ironično, zato što je veliki broj ljudi na referendumu glasao za izlazak iz Evropske unije zato što su, kako su naveli, željeli da povrate kontrolu nad parlamentom. Narativ sada je direktna demokratija kroz referendum protiv parlamentarne demokratije”, smatra profesorica na Univerzitetu Cambrige Catherine Barnard​.

U Briselu, Evropska unija je predstavila nove komesare. Čak i ako Britanija zatraži odlaganje, pojedine članice EU bi mogle da na to ulože veto.

“Čuju se određene primjedbe, naročito u francuskoj vladi, koje pokazuju sve veće nezadovoljstvo u Evropskoj uniji u smislu da je otvorena za odlaganje, ali da se ne zna šta je dalji plan”, kaže Stephen Booth​.

Strahuje se i da bi ponovno uspostavljanje granične kontrole između dvije Irske, zbog Brexita, moglo da dovede do sektaškog nasilja. Ta strahovanja su pojačana nakon napada republikanskih disidenata na policiju u Londonderryju, u Sjevernoj Irskoj, početkom nedjelje. To je samo podsjetnik da će se posljedice Bregzita osjetiti mnogo šire od političkog teatra u Westminsteru.

See all News Updates of the Day

Adrian Shtuni: Islamska država je daleko od poraza

Adrian Shtuni: Islamska država je daleko od poraza
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:51 0:00

Djeca sirijskih terorista još mogu biti spašena. Potrebna hitna akcija

Djeca sirijskih terorista još mogu biti spašena. Potrebna hitna akcija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

"Američki san" ukrajinske porodice

"Američki san" ukrajinske porodice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Kongres SAD odao počast indijanskom poglavici Medvjedu Koji Stoji

Photograph shows three Native Americans on horseback, 1905. Horses transformed tribal cultures and forever changed the way they hunted and fought in battle. Photograph by Edward S. Curtis, Curtis (Edward S.) Collection, Library of Congress Prints and Ph

Američki Kongres je otkrio spomenik indijanskom poglavici Medvjedu Koji Stoji (Standing Bear) i tako odao počast "heroju" čija je borba za sahranu sina u zemlji predaka u 19. vijeku dovela do toga da američki Indijanci budu priznati kao građani s građanskim pravima, prenosi AP.

U okviru ceremonije u Dvorani spomenika američkog Kongresa, demokratski i republikanski predstavnici i pripadnici plemena Ponka zajedno su juče otkrili statuu poglavice u ceremonijalnoj odori i sa tomahavkom u ruci.

Za to vrijeme su se izgovarale molitve i pjevale pjesme na jeziku Ponka.

Ulaskom Medvjeda Koji Stoji u "panteon američkih patriota" Amerikanci odaju počast "čovjeku izuzetne hrabrosti" ali i "svim američkim Indijancima koji su se s nepravdom i netolerancijom suočili dostojanstveno i odlučno", rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

"Učinimo ovaj spomenik simbolom naše posvećenosti ispravljanju grešaka iz prošlosti", navela je Pelosi.

U Dvorani spomenika je predstavljeno svih 50 američkih saveznih država. Guverner Nebraske Pit Rikets izjavio je da je ta država odlučila da statuu nekadašnjeg državnog sekretara Vilijama Dženingsa Brajana zamijeni "herojem" Medvjedom Koji Stoji.

"Medvjed Koji Stoji bio je jedan od najvažnijih lidera borbe za građanska prava u našoj zemlji ali skoro niko ne zna za njega, i nadamo se da ćemo to danas ispraviti", rekao je Rikets.

Nakon što su Ponke poslate daleko od svoje postojbine u Nebraski, Medvjed Koji Stoji se 1878. vratio da bi sina sahranio u zemlji predaka. Sin poglavice je, kao i veći dio plemena Ponka, umro od gladi ili bolesti u takozvanoj "Indijanskoj teritoriji" u Oklahomi u prvim mjesecima poslije prisilnog preseljenja.

Poglavica je uhapšen zbog napuštanja rezervata, ali je onda ušao u, prema riječima Nensi Pelosi, "istorijsku" pravnu bitku koja je dovela do "priznavanja svih američkih Indijanaca kao 'osoba u očima zakona', osoba koje imaju građanska prava prvi put u istoriji SAD". Pelosi je podsjetila i na riječi indijanskog lidera pred sudom - "Moja ruka nije iste boje kao vaša, ali ako je ubodem poteći će krv i osjetiću bol. Moja krv je iste boje kao vaša. Bog me je stvorio, i ja sam čovjek".

Liderka demokrata u Kongresu je dobila snažan aplauz kada je rekla da od januara u Predstavničkom domu prvi put u istoriji sjede i dvije Indijanke, Deb Haland i Šaris Dejvids.

Palmer nakon povratka sa Zapadnog Balkana: Kosovo u fokusu, BiH da nastavi euro-atlanske integracije

Palmer nakon povratka sa Balkana: Konkretnije aktivnosti nakon kosovskih izbora
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

Nakon povratka iz posjete regionu Zapadnog Balkana, Matthew Palmer, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za ovaj dio svijeta u intervjuu za Glas Amerike iznio je političko stajalište SAD prema regiji.

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je za Glas Amerike da sljedeća kosovska vlada mora da bude spremna da suspenduje tarife, koje su - kako je naveo - “prepreka za nastavak dijaloga” između Beograda i Prištine.

Palmer je dodao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dvije strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma..

“Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, poslije čega slijedi proces formiranja vlade", rekao je Palmer u ekskluzivnom razgovoru, poslije povratka iz posjete regionu.

"Mi ćemo jasno staviti do znanja da su naša očekivanja da sljedeća Vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje tarife, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlaštenjima i spremna da se angažuje za pregovaračkim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u namjeri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa. Sjedinjene Države će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom”.

Palmer ističe da bi SAD voljele da sljedeća vlada Kosova prepozna da je sporazum sa Srbijom njen prioritet i da je suspenzija tarifa dio toga. On takođe naglašava da su SAD posvećene postizanju rješenja, koje će na kraju dovesti do integracije Srbije i Kosova u evropsku zajednicu.

„Mi ostajemo posvećeni tome. To je važno za SAD i spremni smo da sarađujemo sa Beogradom, Prištinom, vlastima u Srbiji i na Kosovu, u ostvarenju tog cilja. Mi to ne možemo sami, dvije strane moraju da prevode te napore. Mi želimo rješenje koje je smišljeno lokalno, rješenje koje je dugoročno, koje može da se ’proda’ objema stranama. Rješenje iza kojeg mogu da stanu i SAD i međunarodna zajednica. Mi smo njihovi partneri u ovom procesu, ali oni su ti koji moraju da ga vode“, smatra Palmer.

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan osvrnuo se i na intenziviranje saradnje između Srbije i kineskog telekomunikacionog giaganta "Huaweija", kojem su američke vlasti otežale uslove poslovanja u SAD zbog moguće opasnosti po nacionalnu bezbjednost.

„Ono što tražimo jeste da se razmotri ukupan uticaj onoga u šta se neka država upušta. Svakako da nešto kao što je telekomunikaciona infrastruktura predstavlja pitanje nacionalne bezbjednosti, koliko god da je pitanje finansijske investicije vlade o kojoj se radi. A da li zaista žele da posluju sa kompanijom koja je demonstrirala da nije bezbjedna. Mi ohrabrujemo Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana da se osiguraju da im prioritet, pored privlačnosti finansijske ponude bude bezbjednost njihove mreže“.

Državni sekretar Majk Pompeo imenovao je Palmera za svog specijalnog izaslanika za Balkan krajem prošlog mjeseca, a on sam smatra da je to nešto što jasno pokazuje posvećenost SAD tom regionu.

„Ja na svoju ulogu gledam tako da sam u poziciji da pomognem državama Zapadnog Balkana da ispune svoje evropske i euroatlantske aspiracije. Nadamo se da će to početi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje treba da dobiju priliku da otvore pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Onda bismo voljeli da vidimo da se Srbija i Kosovo vrate za pregovarački sto i postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a naravno, želimo da vidimo da Bosna i Hercegovina nastavi proces reformi i krene dalje na svom putu ka euroatlantskim integracijama“.

U svjetlu imenovanja novog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta O’Brajena, umjesto smijenjenog Džona Boltona, Palmer kaže da su State Department i Savjet za nacionalnu bezbjednost oduvijek imali blsiku saradnju u vezi sa Zapadnim Balkanom, da razumiju stvari na isti način i zajednički oblikuju i sprovode politiku. Isto očekuje i u eri novog savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

„Kada govorim u ime vlade SAD, ja ne govorim samo u ime State Departmenta. Kao specijalni predstavnik ja ću predstavljati poziciju SAD. To obuhvata i Savjet za nacionalnu bezbjednost, i kancelariju sekretara za odbranu... mi svi zajedno govorimo jedinstvenim glasom u ime američke vlade i o jedinstvenoj politici. Stoga, kada odem na Kosovo, i sastanem se kosovskim zvaničnicima, i govorim u ime SAD, to se podrazumijeva da cijela američka vlada stoji iza svega što ja kažem“.

A kada je riječ o Zapadnom Balkanu, Palmer zaključuje da je dnevni red dugačak, da predstoji mnogo posla, ali da je posvećen bliskoj saradnji i da želi da pomogne zemljama regiona da idu naprijed.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG