Linkovi

Vrhovni sud počinje raspravu o pitanjima da li Trump može da se kandiduje i da li ima imunitet?


Arhiv - Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na mitingu u Washingtonu prije smrtonosnih nemira u američkom Kongresu. (Foto: AP Photo/John Minchillo)
Arhiv - Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na mitingu u Washingtonu prije smrtonosnih nemira u američkom Kongresu. (Foto: AP Photo/John Minchillo)

Vrhovni sud će ove nedjelje početi da saslušava argumente po pitanju da li Donald Trump može da se kandiduje na predstojećim izborima ili ne.

Trump je tražio od Vrhovnog suda da se izjasni o tome pošto je sud države Colorado odlučio da on ne može da bude kandidat za republikansku nominaciju u toj državi - zbog uloge u neredima 6. januara 2021.

Najviši sud Colorada se, u obrazloženju odluke, pozvao na 14. ustavni amandman koji zabranjuje obavljanje javne funkcije svima koji su položili zakletvu da poštuju Ustav, a zatim učestvovali u oružanoj pobuni. Trump se optužuje da je podstakao svoje pristalice da upadnu u Capitol i pokušaju da spriječe formalnu potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

Vrhovni sud, u kojem konzervativne sudije imaju većinu od 6 naprema tri - među kojima su i troje koje je postavio Trump - u četvrtak će saslušati argumente po žalbi bivšeg predsjednika.

Trump će pred najvišom sudskom instancom u zemlji tvrditi da se ustavne odredbe, na koje se pozivaju njegovi protivnici, ne odnose na njega kao bivšeg predsjednika.

To možda neće biti jedini put da Trump pred sudom iznese te tvrdnje. Dok se suočava sa četiri krivična postupka i nekoliko građanskih parnica u nižim sudovima, Trump je više puta iznosio argument da ima imunitet od pravnih procesa.

"Trump je izgleda opsjednut pokušajima da sebe stavi iznad zakona. Osnova tih tvrdnji je da ne može zakonski da odgovara zbog bilo čega što je uradio. Ni jedan aktuelni ili bivši predsjednik nije iznio takve bizarne tvrdnje", ocijenio je za agenciju Reuters ekspert za ustavno pravo i profesor prava na Univerzitetu Sjeverne Karoline Michael Gerhardt.

Trump je trenutno favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije. Iako se Trump, u slučaju pred Vrhovnim sudom SAD, nije pozvao na široki predsjednički imunitet, sudije će možda morati da se pozabave tim pitanjem, uključujući i u krivičnim i civilnim parnicama protiv bivšeg predsjednika.

Trump je i u prošlosti pokazivao prezir prema pokušajima da se obuzdaju njegovi potezi. Tokom uspješne predsjedničke kampanje 2016. godine rekao je da bi mogao da na poznatoj njujorškoj petoj aveniji upuca nekog i "da ne izgubi ni jedan glas".

Na sudskom pretresu, po federalnoj optužnici koja Trumpa tereti da je pokušao da poništi svoj poraz od Bidena, njegov advokat je pred sudijama apelacionog suda tvrdio da bi predsjednik mogao da naloži komandosima da ubiju političkog rivala i da bi i dalje imao imunitet od krivičnog gonjenja, osim ako ga Kongres ne smijeni s položaja.

Tvrdnje o imunitetu

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje o imunitetu, portparol Trumpove kampanje ukazao je na njegovu poruku na društvenim mrežama 10. januara u kojoj navodi da predsjednici ne mogu da obavljaju funkciju bez "potpunog imuniteta".

U poruci devet dana kasnije, Trump je rekao da je predsjednicima potreban imunitet čak i za "slučajeve" kojima se "krše norme".

Vrhovni sud će suočiti sa novim pitanjima kada bude razmatrao odluku Vrhovnog suda Colorada kojom se Trumpu zabranjuje kandidatura pod trećom odredbom 14. ustavnog amandmana kojom se bilo kojem "službeniku SAD" koji je "učestvovao u oružanoj pobuni" zabranjuje da obavlja javnu funkciju. U tom slučaju, Trump tvrdi da se na njega ne odnosi treća odredba, zato što predsjednik nije "službenik SAD".

Trump se poziva na imunitet i u drugim slučajevima koji bi mogli da se nađu pred Vrhovnim sudom, koji je u prošlosti smatrao da predsjednički imunitet - iako postoji - ne može biti apsolutan.

U slučajevima protiv bivšeg predsjednika Richarda Nixona 1982. godine i Billa Clintona 1997, sud je presudio da predsjednici imaju apsolutni imunitet od civilnih tužbi za poteze koje su preduzeli u okviru zvaničnih dužnosti, ali ne i od tužbi koje se tiču ličnog ponašanja, van zvanične funkcije.

Nikada nije donijeta direktna presuda o tome da li su predsjednici imuni od krivičnog gonjenja.

O Trumpovim naporima da se pozove na imunitet u slučaju koji se tiče njegovih napora da preokrene svoj izborni poraz trebalo bi da odluči Apelacioni sud, nakon što je niži sud odbacio žalbu bivšeg predsjednika.

Profesor prava na Univerzitetu Kalifornije u Berkeleyju John Yoo, koji je služio u administraciji predsjednika Georgea Busha mlađeg, očekuje da Vrhovni sud odbaci Trumpove tvrdnje.

Trump se na predsjednički imunitet pozvao i u slučaju koji se protiv njega vodi u Georgiji, za miješanje u izbore, zatim u civilnim tužbama povezanim sa nemirima na Capitolu, kao i u tužbi spisateljice E. Jean Carroll koja ga je optužila za klevetu, nakon što je 2019. godine negirao da ju je silovao 1990-tih.

Vrhovni sud je 2020. godine odbacio Trympove tvrdnje o imunitetu, u okviru istrage isplata jednoj porno glumici prije izbora 2016. godine da ćuti o navodnoj aferi sa Trumpom. Istragu je vodio tadašnji okružni tužilac Manhattana Cyrus Vance.

Pojedini pravni eksperti izražavaju sumnju da će Vrhovni sud prihvatiti Trumpove argumente o imunitetu, ali upozoravaju na posljedice ako bivši predsjednik bude uspješan.

"Time bi se poslala opasna poruka da predsjednici mogu da zanemaruju Ustav i federalne zakone i da za to budu nekažnjeni. Pobjeda za Trumpa u slučaju pozivanja na imunitet bi bila veoma problematična, bez obzira na to ko pobijedi u novembru", smatra Brianne Gorod, vodeća pravna zastupnica u liberalnoj organizaciji "Centar za ustavnu odgovornost".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG