Linkovi

2024. - Izazov pred američkom demokratijom


Capitol, Washington
Capitol, Washington

Tokom protekle tri godine, najstarija demokratija na svijetu bila je testirana na načine koji nisu viđeni decenijama.

Predsjednik je pokušao poništiti izbore, a njegove pristalice upale su u Capitol kako bi spriječili pobjednika da preuzme vlast. Pristalice tog napada pokrenule su kampanju protiv lokalnih izbornih ureda , tjerajući veterane administratore i gurajući konzervativne države da donesu nove zakone koji otežavaju glasanje.

Istovremeno, protekle tri godine su pokazale da je američka demokratija bila otporna.

Pokušaji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da poništi izborne rezultate 2020. nisu uspjeli, blokirani provjerama i ravnotežama ustavnog sistema, a sada se suočava s federalnim i državnim optužbama za te napore . Tada su se uključili birači. U svakoj državi na predsjedničkom bojnom polju, odbili su sve kandidate koji su podržavali Trumpove laži o ukradenim izborima i kandidirali se za urede u cijeloj državi koji su imali neki nadzor nad izborima.

Izborna infrastruktura u zemlji bila je dobra, sa samo raštrkanim prekidima tokom poluizbora 2022. godine. Novi zakoni o glasanju, od kojih su mnogi tehnički, imali su malo vidljivog uticaja na stvarno glasanje.

"Birači su pojačali odbranu naše demokratije u posljednjih nekoliko godina", rekla je Joanna Lydgate, izvršna direktorica State United, koja prati one koji odbijaju vjerovati u legitimnost predsjedničkih izbora 2020. “Državni i lokalni zvaničnici uradili su ogroman posao u zaštiti naših slobodnih i poštenih izbora.”

Neredi na Capitolu 06. januar 2021
Neredi na Capitolu 06. januar 2021

Zašto onda sva briga? Kako Lydgate i svi drugi koji rade na prodemokratskom polju brzo primjećuju, veliki test - ono što Lydgate naziva "Super Bowl" - čeka 2024.

Trump se ponovo kandidirao za Bijelu kuću i dominira republikanskim predizborima kako se približavaju prvi glasovi. Pozvao je na pomilovanje onih koji su procesuirani za napad na Kapitol 6. januara 2021. godine, nastavlja lažno insistirati da su izbori 2020. "ukradeni" i kaže da će iskoristiti saveznu vladu da se osveti svojim političkim neprijateljima.

Trump je sve više koristio autoritarnu retoriku dok vodi kampanju za nominaciju za GOP. Ako pobijedi, saveznici su planirali da u vladu postave lojaliste kako birokratija ne bi ometala Trumpove kontroverznije planove kao što je to činila tokom njegovog prvog mandata.

Došlo je do toga da je Trumpa nedavno konzervativni komentator Hugh Hewitt pitao da li planira da bude diktator: „Nikako“, odgovorio je Trump. „Ne, vladaću kao neko ko je veoma popularan među ljudima.”

Izbori 2024. mogli bi izazvati razne vrste sukoba, uključujući scenarije koji se nisu ostvarili uprkos široko rasprostranjenoj zabrinutosti od 2020. godine: nasilje na biralištima, pretjerano agresivni posmatrači izbora ili kvarovi u prebrojavanju glasačkih listića.

Čini se, međutim, malo vjerovatno da bi se Trump mogao vratiti u Bijelu kuću ako izgubi izbore. To je ono što nije uspio ostvariti 2020. godine, a sada je u slabijoj poziciji.

Njegova strategija je tada bila da iskoristi dominaciju republikanaca u državnim zakonodavnim tijelima, guvernerima i državnim uredima kako bi pokušao poslati liste lažnih birača u Kongres iako je demokrat Joe Biden pobijedio u tim državama i preuzeo predsjedništvo.

Od tada, republikanci su izgubili dva od tih stalnih državnih sekretara — u Arizoni i Nevadi — kao i kancelariju guvernera u Arizoni i kontrolu nad državnim parlamentima u Michiganu i Pensilvaniji. U Kongresu su zastupnici usvojili dvostranački zakon kojim se zatvaraju neke od rupa u prebrojavanju glasova elektorskog koledža koje je Trump pokušao iskoristiti da ostane na funkciji, što otežava osporavanje državnih certifikata u Domu.

Rezultat je da će Trampu biti daleko teže da pokuša da preokrene gubitak 2024. nego 2020. Najvjerovatniji način na koji će se vratiti u Bijelu kuću je direktna pobjeda na izborima.

“Ne znači da su rizici nestali”, rekao je Rick Hasen, profesor prava na Univerzitetu Kalifornije u Los Angelesu. “To znači da smo se uspješno borili u posljednjoj bici.”

Istorija je puna primjera autoritaraca koji su prvo došli na funkciju pobjedom na legitimnim demokratskim izborima. Ali rizik za demokratiju da neko legitimno pobijedi na izborima je drugačiji od rizika da kandidat pokuša da poništi izborni poraz.

Kada je Trump počeo lažno tvrditi da je pobijedio na izborima 2020. i pozvao republikance da nadglasaju glasače svojih država i pošalju svoje birače u Kongres, svaki zvaničnik GOP-a koji je imao ovlasti da to učini odbio je. Lideri republikanaca u zakonodavnom tijelu Michigana odbili su njegov zahtjev za odbacivanje glasanja. U Georgiji, gdje su predsjednički listići prebrojani tri puta i potvrdili pobjedu Bidena, guverner Brian Kemp i državni sekretar Brad Raffensperger zaradili su Trumpov bijes time što su ga odbili. Tako su tada učinili - guverner Arizone Doug Ducey i republikanski čelnici zakonodavnog tijela te države.

Neki republikanci su pokušali da pomognu Trumpu. Državni tužilac Teksasa Ken Paxton predvodio je grupu od 17 državnih odvjetnika GOP-a u podnošenju tužbe tražeći od Vrhovnog suda SAD-a da poništi izbore. Viši sud je brzo odbacio slučaj. Trump je izgubio sve osim jedne od više od 60 tužbi koje su on i njegovi saveznici pokrenuli u državama kako bi poništili izbore, ponekad i pred sudijama koje je on imenovao.

Zatim, u novembru 2022., izgubio je svaki državni kandidat koji je podržao Trumpove napore da poništi svoj gubitak i koji se kandidirao za državnu funkciju s ulogom na izborima.

„Nema sumnje da je naša demokratija narušena u nekoliko trenutaka u poslednje vrijeme, ali odlučili smo da nam se sviđa u poređenju sa alternativom“, rekao je Justin Levitt, koji je dvije godine bio savjetnik za demokratiju i biračka prava u Bidenovoj Bijeloj kući i sada je profesor prava na Univerzitetu Loyola Marymount u Los Angelesu.

Oni koji poriču izbore uspjeli su ostvariti dobitke u jednoj oblasti - uredima u kojima jednostavno moraju pobijediti na republikanskim predizborima. To znači da su preuzeli vlast u lokalnim samoupravama u mnogim ruralnim oblastima, često ometajući izbore i prihvatajući teorije zavjere ili procedure kao što je ručno prebrojavanje, što je manje pouzdano i oduzima više vremena od izračunavanja hiljada glasova na mašinama.

Oni su takođe bili u mogućnosti da prošire svoju moć unutar republikanskih zakonodavnih tijela od državnih zgrada do Kongresa. Američki zastupnik Mike Johnson iz Louisiane, koji je pomogao u organizaciji brif-a koji je podržao brzo odbačenu tužbu za poništavanje Bidenove pobjede, sada je govornik Predstavničkog doma.

Ako Johnson zadrži govorničko mjesto u januaru 2025., mogao bi biti u poziciji da poremeti ovjeru pobjede Bajdena. Republikanci koji su spremniji da potkopaju demokratiju takođe bi mogli imati veći uticaj u državnim zakonodavnim tijelima.

Zatim, tu je i stav Trumpovih pristalica. Oni navode da su još više zabrinuti za demokratiju od onih koji mu se protive. Obično se članovi stranke izvan vlasti osjećaju kao da im demokratija ne funkcionira dobro, ali Trumpova situacija je drugačija. On je prvi predsjednik u historiji koji se suočio s krivičnim gonjenjem i promoviše narativ da ga progoni njegov vjerovatni protivnik na općim izborima.

Trump kaže da su krivični slučajevi i odvojeni pokušaji da mu se zabrani glasanje prema ustavnoj klauzuli o pobuni oblik miješanja u izbore .

Vrhovni sud Colorada utvrdio je da je njegova uloga u napadu 6. januara dovoljan osnov da ga ukloni sa glasačkih listića u državi prema 14. amandmanu , vladajuća Trumpova kampanja je saopštila da će se uskoro žaliti Vrhovnom sudu SAD-a, gdje tri njegova kandidata pomažu u formiranju konzervativne većine. U četvrtak je demokratska državna sekretarka Mainea izbacila Trumpa s primarnih glasova te države, postavši prvi izborni zvaničnik koji je poduzeo takvu akciju. Shenna Bellows je suspendovala svoju odluku dok sudski sistem Mainea ne donese odluku o slučaju.

Tokom kampanje, Trump je optuživao Bidena da je stvarna prijetnja demokratiji.

Još jedan razotkrivajući argument dolazi iz tvrdnje jednog od advokata bivšeg predsjednika pred Vrhovnim sudom Colorada. Scott Gessler, bivši državni sekretar Kolorada, zalagao se protiv pokušaja liberalne grupe da izbaci Trumpa s glasačkih listića.

“Ako cijeli narod izabere nekoga za predsjednika, može li to biti pobuna ili je to demokratski izbor?” upitao je Gessler.

Gessler se bavio hipotetičkim slučajem bivše Konfederacije koja je osvojila Bijelu kuću u 19. vijeku, ali je lako vidjeti kako se to odnosi na izbore koji su pred nama.

Ili, kao što je Lewitt rekao o američkoj demokratiji: „Od nas zavisi koliko ćemo je biti otporni.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG