Linkovi

Vojne snage EU 'budno prate' situaciju u BiH


BOSNIA-EUFOR/
BOSNIA-EUFOR/

EUFOR budno prati sigurnosnu i političku situaciju u Bosni i Hercegovini i nije primijetio niti procijenio bilo kakvu promjenu u sigurnosnoj situaciji, kazao je Emer Kelly, glasnogovornik vojnih snaga Evropske unije u BiH, za Radio Slobodna Evropa.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, u govoru u Gradini na sjeveru BiH u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 23. aprila, ponovio je svoju želju da se Republika Srpska odcijepi od BiH i ujedini sa Srbijom.

Dodik je ponovno negirao da su srpske snage tokom rata u julu 1995. počinile genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Također je najavio da će policija Republike Srpske izaći na "granice" prema drugom entitetu, Federaciji BiH.

Iz EUFOR-a su kazali kako ne komentiraju politička pitanja već da, u skladu s mandatom, pažljivo prate sve aktivnosti koje bi mogle utjecati na sigurnosnu situaciju.

"EUFOR pokazuje agilnu prisutnost diljem cijele zemlje i obavljat će rutinske patrole diljem BiH kako bi uvjerio sve zajednice da smo prisutni", naglasio je Kelly.

Dodao je kako, sukladno mandatu Misije EUFOR Althea, i dalje proaktivno podržavaju partnere u institucijama BiH u održavanju sigurnog okruženja u ovoj zemlji kao i da nastavljaju suradnju i kontakte s lokalnim vlastima putem mreže timova za vezu i promatranje.

Misija EUFOR Althea u BiH formirana je 2004. godine kao nasljednica prethodnih Stabilizacijskih snaga (SFOR), Implementacijskih snaga (IFOR) i Zaštitnih snaga (UNPROFOR). Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija svake jeseni produžava mandat EUFOR-a za jednu godinu, a on uključuje i korištenje vojne sile.

Iz EUFOR-a su u više navrata navodili da bi uvjet za to bio da je "sigurno i stabilno okruženje ozbiljno ugroženo, a postojeće sigurnosne strukture bile u opasnosti da se raspadnu".

Razne NATO jedinice mogu biti pozvane da podrže EUFOR trupe na terenu, a zemlje članice EU-a i NATO-a imaju i rezervne snage širom Evrope (Over-the-Horizon Reserve Forces) koje mogu u svakom trenutku rasporediti u BiH, kao što su učinile u proljeće 2022., nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Već duže od deset godina fokus ove misije je obuka Oružanih snaga BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG