Linkovi

BiH: Svi građani koji dolaze u zemlju od 16. marta će biti izolovani


Ilustratitvna fotografija
Ilustratitvna fotografija

Svi građani Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inostranstva od 16. marta ići će u izolaciju na 14 dana, odlučeno je nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem u Doboju.

Prema riječima Tegeltije odlučeno je i da se redukuje broj graničnih prelaza na kojima će se odvijati promet roba i građana kako bi se na svim prelazima moglo obezbijediti prisustvo sanitarnih inspektora 24 sata.

Na sastanku je zaključeno je da je Bosna i Hercegovina na početku krize izazvane virusom korona.

Prema riječima Tegeltije zaključeno je da su institucije u Bosni i Hercegovini preduzele adekvatne mjere na suzbijanju ovog virusa a građani su još jednom pozvani da se pridržavaju svih mjera i odluka nadležnih institucija.

"Zbog potrebne koordinacija na svim nivoima odlučili smo i da formiramo dva štaba. Jedan će se baviti pitanjem zdravstva, a drugi će tražiti rješenja sa poslovnom zajednicom kako nam se ne bi desilo da posljedice koje će doći nakon svega ovoga budu mnogo teže nego ove zdravstvene" ,istakao je Tegeltija.

Dodao je da će ova dva štaba svakodnevno razmatrati situaciju i predlagati donošenje odgovarajućih mjera koje se moraju donositi na državnom, entitskom ili kantonalnom nivou, kazao je Tegeltija

Sastanku u Doboju koji je bio posvećen aktuelnoj situaciji u vezi sa pojavom virusa korona prisustvali su i ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić, ministrica civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić, te gradonačelnik Brčkog Siniša Milić.

Broj zaraženih virusom korona u Bosni i Hercegovini danas se popeo na 18 nakon što je u poslijepodnevnim satima potvrđen kod još pet osoba u Banjaluci.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG