Linkovi

Bidenova administracija razmatra sankcije u tehnologiji ukoliko Rusija okupira Ukrajinu


Arhiva - Predsjednik SAD Joe Biden drži poluprodovnički čip, tokom razgovora u Bijeloj kući, u Washingtonu, 24. februara 2021.
Arhiva - Predsjednik SAD Joe Biden drži poluprodovnički čip, tokom razgovora u Bijeloj kući, u Washingtonu, 24. februara 2021.

U mjesecima otkako je Rusija počela da gomila trupe na granici Ukrajine, administracija predsjednika Joea Bidena je u više navrata upozoravala da će svaka dalja agresija Moskve na njenog susjeda biti dočekana sankcijama bez presedana. Sada se čini da Bijela kuća daje neke konkretne nagovještaje o tome kako bi te sankcije mogle da izgledaju.

Prema višestruko potvrđenim medijskim izvještajima, administracija je počela da postavlja temelje da Rusiji zabraniprodaju visoko-tehnoloških proizvoda koji sadrže komponente ili software. proizvedene u SAD.

Plan odražava korake koje je Trumpova administracija preduzela protiv kineskog telekomunikacionog giganta Huawei 2020. godine, zabranjujući dobavljačima da prodaju kompanijske poluprovodnike koji su im potrebni za proizvodnju mobilnih telefona. Zabrana je imala razorne posljedice po poslovanje Huaweija. Nekada svjetski lider u prodaji pametnih telefona, pao je na 10. mjesto ukupno od kada je zabrana uvedena.

Zabrana je imala razorne posljedice po poslovanje Huaweija.
Zabrana je imala razorne posljedice po poslovanje Huaweija.

U kojoj mjeri administracija namjerava da prekine rusko nabavljanje visokotehnološke opreme je nejasna, a to je vjerovatno namjerno tako, kažu stručnjaci.

"Kao i kod bilo koje vrste velikog događaja, krize ili potencijalne invazije, vladini lideri žele opcije... od najjačih do najslabijih i sve u sredini, u smislu akcija koje se mogu preduzeti", izjavio je za Glas Amerike Kevin Wolf​, bivši pomoćnik sekretara za trgovinu za izvoznu administraciju u Birou za industriju i bezbjednost.

Wolf, koji je sada partner advokatske firme Akin Gump u Washingtonu, rekao je da je malo vjerovatno da će administracija tačno signalizirati šta će preduzeti osim ako je Rusija na to ne prisili pokušavajući da preuzme veći dio ukrajinske teritorije.

2014. godine, u ranijoj invaziji, Rusija je preuzela kontrolu nad Krimom, regionom Ukrajine, i nastavlja da podržava lokalne milicije koje kontrolišu delove regiona Donbas u zemlji.

Eksteritorijalni domet

Čini se da SAD razmatraju primjenu nove doktrine, pravila o stranom direktnom proizvodu, na Rusiju. Prvo postavljeno pod Trumpovom administracijom, pravilo bi učinilo nezakonitim prema američkom zakonu da bilo koji entitet u svijetu prodaje visokotehnološku opremu Rusiji ako je ta oprema napravljena ili testirana upotrebom američke tehnologije.

Teoretski, to bi se moglo primijeniti na gotovo bilo koji proizvod na svijetu koji sadrži poluprovodnike, s obzirom na prevalentnost američke tehnologije i softwarea uključenih u proces proizvodnje uređaja.

Pravilo se oslanja na implicitnu prijetnju da kompanije koje se oslanjaju na američku tehnologiju ili software za proizvodnju svojih proizvoda — čak i ako fizičke komponente samih proizvoda potiču iz drugih zemalja izvan SAD — mogu biti odsječene od ključnih licenci ili opreme ako odbiju da poštuju američku zabrana izvoza.

Ekstremni domet pravila, u poslovanje neameričkih firmi, čini ga politički bremenitim, kaže Jim Lewis​, viši potpredsjednik i direktor Programa za strateške tehnologije u Centru za strateške i međunarodne studije.

Međutim, u razgovoru za Glas Amerike, Lewis je rekao: "Upotreba sile protiv Ukrajine to zaista opravdava".

"Nema više Iphonea za Rusiju"

SAD imaju širok spektar opcija kada je u pitanju blokiranje transfera tehnologije u Rusiju, kako u pogledu subjekata u Rusiji na koje sankcije utiču, tako i u pogledu kompanija van Rusije koje bi im bile predmet. SAD već imaju uspostavljenu kontrolu izvoza koja cilja na ruski odbrambeni sektor, tako da bi sve što Bidenova administracija primeni bio dodatak tim postojećim sankcijama.

Kupac čeka da kupi Appleov novi iPhone X prije njegovog lansiranja ispred Centralne univerzalne robne kuće u Moskvi, Rusija, 3. novembra 2017.
Kupac čeka da kupi Appleov novi iPhone X prije njegovog lansiranja ispred Centralne univerzalne robne kuće u Moskvi, Rusija, 3. novembra 2017.

Na ciljanijem kraju spektra, administracija bi mogla da identifikuje određene kompanije, čineći ilegalnom prodaju američke tehnologije njima. U širem smislu, SAD bi mogle da nametnu ograničenja u cijelom sektoru, zabranjujući izvoz tehnologije u, na primjer, rusku industriju civilnog vazduhoplovstva.

Na kraju krajeva bila bi potpuna zabrana prodaje Rusiji svake tehnologije koja je u vezi sa SAD.

"Ako se zalažu za maksimalan pristup, to znači da nema više ajfona za Rusiju", rekao je Lewis iz CSIS-a.

Guranje Moskve prema Kini?

Ako SAD ipak krenu u opsežne tehnološke sankcije protiv Rusije, Moskvi će biti teško da popuni prazninu domaćom proizvodnjom, rekao je Jeffrey Edmonds​, viši analitičar bezbjednosnog istraživačkog centra CNA.

"Rusija je uvijek bila prilično slaba kada su u pitanju mikročipovi, mikroelektronika i elektronika uopšte", rekao je Edmonds za Glas Amerike. "To je u kombinaciji sa činjenicom da Rusija ima veoma slab preduzetnički sistem, jer većinu tehnoloških kompanija u tom sektoru zaista vode organizacije koje sponzoriše vlada, koje su veoma neefikasne i podložne visokim nivoima korupcije".

Rezultat bi mogao biti guranje Moskve ka Kini, koja već radi na stvaranju domaće proizvodne baze koja bi u budućnosti mogla Rusiji da obezbjedi domaću opremu koja bi sankcije SAD učinila neefikasnim.

U razmjeni elektronske pošte sa Glasom Amerike, istraživačke analitičarke Megan Hogan i Abigail Dahlman​, sa Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju, istakle su da podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da Rusija već uvozi oko 68 odsto svojih potrošačkih IT proizvoda iz Kine.

"Kratkoročno, primjena pravila (direktnog stranog proizvoda) obezbjediće kineskoj vladi dodatne dokaze da se zapadne sile, posebno SAD, miješaju u istočna pitanja, potvrđujući mjere kineske vlade protiv stranih sankcija i dalje zatezanje odnosa SAD i Kine", napisali su Hogan i Dahlman. "Kineske tehnološke kompanije će vjerovatno biti prinuđene da biraju između pristupa američkom tržištu i pristupa kineskom tržištu, uz kazne povezane sa bilo kojom odlukom".

Oni su nastavili: "Dugoročno, SAD rizikuju da ubrzaju kineski razvoj sopstvene domaće industrije poluprovodnika. Najveći kineski proizvođač čipova, SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), trenutno godinama zaostaje za svojim konkurentima u pogledu svoje proizvodne tehnologije i kapaciteta. Dok Kina već preduzima korake da unaprijedi svoju domaću proizvodnju poluprovodnika (kao i SAD), američke tehnološke sankcije Rusiji će vjerovatno ubrzati proces po cijenu američke industrije poluprovodnika".

XS
SM
MD
LG