Linkovi

Vlada zatvorena 34. dan, Senat odbacio prijedloge Trumpa i demokrata


Federalna radnica koja je pogođana zatvaranjem vlade drži natpis na kojem piše "Otvorite vladu" za vrijeme protesta na Capitol Hillu (Foto: AP)
Federalna radnica koja je pogođana zatvaranjem vlade drži natpis na kojem piše "Otvorite vladu" za vrijeme protesta na Capitol Hillu (Foto: AP)

Američka federalna vlada djelimično je zatvorena već 34. dan, što između ostalog znači da je 800 hiljada zaposlenih mjesec dana bez prihoda.

Senat je glasao o dva suprotstavljena prijedloga o otvaranju vlade: jedan koji je sačinio predsjednik Donald Trump i drugi koji su već usvojile demokrate u Predstavničkom domu, ali su oba odbačena.

Prijedlog predsjednika Trumpa je bio da se odobri 5,7 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom i da se određenim grupama imigranata pruži trogodišnja zaštita od deportacije - što je inače zaštita, koju je Trump ranije ukinuo, dok je demokratski prijedlog, ranije usvojen u Predstavničkom domu.

Taj prijedlog podrazumijeva da se otvori federalna vlada na tri nedjelje, do 8. februara, kada inače treba da se glasa o novom prijedlogu budžeta, a da se u međuvremenu pregovara o zidu na granici.

Prijedlog demokrata ne uključuje sredstva za zid na granici. Naravno, za oba predloga važi da moraju da ih usvoje oba doma Kongresa i da ih potpiše predsjednik da bi stupili na snagu. Tako da nije jasno kakav će biti epilog, s obzirom na suprotstavljene stavove republikanaca i demokrata.

Radnici bez prihoda mjesec dana

Vlada je zatvorena već 34. dan i oko 800 hiljada federalnih radnika je direktno pogođeno ovim zatvaranjem vlade. Sutra će propustiti još jedan dio plate, tako da će zvanično biti bez prihoda mjesec dana.

Najduže zatvaranje vlade u istoriji ne utiče samo na 800 hiljada zaposlenih koji ne primaju platu, već i na redovno funkcionisanje službi. FBI je izdao upozorenje o ugroženoj bezbjednosti. Petorica nekadašnjih sekretara za unutrašnju bezbjednost, uključujući i Johna Kellyja, u pismu ocjenjuju da je to što agenti rade bez plate “nemoralno”.

Radnici koji su na prinudnom odmoru protestuju na Kapitol hilu (Foto: AP)
Radnici koji su na prinudnom odmoru protestuju na Kapitol hilu (Foto: AP)

A radnici koji su na prinudnom odmoru protestovali su u zgradi Kongresa na Capitoll Hillu.

“Teško je. Samo želim da radim kako bih mogla da platim račune”, kaže jedna od radnica.

Nerazumijevanje za radnike

Međutim, ne misle svi tako. Predsjednikova snaha Lara Trump poručila je onima koji ne dobijaju platu da je ovo “mala žrtva za budućnost zemlje”.

Sekretar za trgovinu Wilbur Ross, koji je inače milijarder, kaže da ne razumije kako federalni radnici ne mogu da se snađu i predlaže im da novac pozajme od banke.

Djelimično zatvaranje vlade pomjerilo je i govor predsjednika o stanju nacije. Poslije prepucavanja sa predsjedavajućom donjeg doma Nancy Pelosi, koja ga je najprije pozvala da odloži govor, a potom rekla da ga neće pozvati u Kongres - Trump je pristao da odloži govor koji je treablo da održi pred Kongresom 29. januara.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi

“Predsjednik je prihvatio činjenicu da govor o stanju nacije treba da bude održan kada vlada bude otvorena. Drago mi je da smo to skinuli sa dnevnog reda, jer su mnogi postavljali pitanja u vezi sa tim, koja su nevažna za živote Amerikanaca koji su žrtve zatvaranja vlade. Oni su taoci onih koji iz prvog reda aplaudiraju predsjedniku na mitinzima”, rekla je Pelosi.

Federalni radnici će sutra propustiti i drugi dio plate - a sav novac bi trebalo da im bude isplaćen retroaktivno kada vlada bude otvorena.

XS
SM
MD
LG