Linkovi

Protesti u Sarajevu zbog Schmidtovih odluka o formiranju vlade Federacije BiH


Protesti u Sarajevu
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Protesti u Sarajevu

Grupa građana protestira u petak, 28. aprila, ispred Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine zbog odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u vezi s deblokadom formiranja vlade FBiH.

Na proteste su pozvali i iz Stranke demokratske akcije, najveće bošnjačke stranke u BiH, iz koje Schmidtove odluke o formiranju vlade ocjenjuju kao "nedopustive" i "protuustavne", a zbog činjenice da ova stranka neće biti dio vlasti.

Protesti su organizirani u vrijeme kad Zastupnički dom Parlamenta FBiH treba glasati o novoj vladi, što je omogućila Schmidtova odluka.

Ispred zgrade Parlamenta prisutan je veliki broj policajaca.

Nekoliko minuta nakon što je počela sjednica entitetskog parlamenta proglašena je pauza od 30 minuta, koju je zatražio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije.

Vlada Federacije BiH nije potvrđena sedam mjeseci nakon oktobarskih izbora 2022., jer predsjednica ovog entiteta Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH, HDZ) nije imala suglasnost oba potpredsjednika, odnosno potpredsjednika Refika Lende iz SDA. Svoj potpis Lendo je uvjetovao ulaskom njegove stranke u vlast.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Sebija Izetbegović, članica Stranke demokratske akcije (SDA) i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na protestima zbog odluke visokog predstavnika u BiH o formiranju FBiH Vlada. 28. april 2023.
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Sebija Izetbegović, članica Stranke demokratske akcije (SDA) i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na protestima zbog odluke visokog predstavnika u BiH o formiranju FBiH Vlada. 28. april 2023.

Schmidt je privremenom mjerom potvrdio odluku o imenovanju koju je, kako nalaže entitetski Ustav, uputila Bradara i potpisao potpredsjednik Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija), bez Lendinog potpisa.

Zadužio je predsjedavajuću Zastupničkog doma da zakaže sjednicu na kojoj će jedina tačka biti potvrđivanje nove vlade.

Vlada Federacije posljednji put je formirana 2015. godine, i od općih izbora 2018. je u "tehničkom mandatu".

Ovu vladu u kojoj nedostaju tri ministra, čine SDA, HDZ BiH i Savez za bolju budućnost, a predsjednik ove izvršne institucije je Fadil Novalić iz SDA.

Nakon izbora 2018. do kraja mandata 2022. godine, vodeće stranke, bošnjačka SDA i HDZ BiH, nisu se mogle dogovoriti u vezi izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH te trećeg partnera u entitetskoj vlasti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG