Linkovi

OHR deblokirao entitet Federacija BiH. Ambasada SAD: Žalosno je što je OHR morao reagirati


Christian Schmidt
Christian Schmidt

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt objelodanio je nove odluke, kojima namjerava prekinuti politički zastoj u FBiH. Odluke dolaze šest mjeseci poslije izbora, nakon što političke stranke u entitetu FBiH nisu uspjele uspostaviti novu vlast iako je ustavni rok istekao.

Schmidt je prije tri sedmice upozorio da je to njegov zadnji poziv političarima da se dogovore o formiranju vlasti u entitetu Federacija BiH.

27. aprila Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku kojom je omogućio formiranje Vlade Federacije BiH. Schmidt je iskoristio Bonske ovlasti na osnovu kojih ima pravo mijenjati zakone, ustave entiteta ili smijeniti zvaničnike. Visoki predstavnik u BiH je konačan autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovom odlukom je omogućeno da se vlast u ovom bosanskohercegovačkom entitetu formira bez saglasnosti potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, Refika Lende.

Prema novim izmjenama Ustava Federacije BiH, ako oba potpredsjednika ne daju saglasnost, već samo jedan, prijedlog se dostavlja Parlamentu Federacije.
Za imenovanje je potrebno da za imenovanje vlade glasa većina u Zastupničkom domu, a potom o imenovanju glasa drugi, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
Dodatni uvjet je da protiv imenovanja nove vlade ne glasaju tri petine (14) ili više delegata u jednom ili više klubova zastupnika konstitutivnih naroda (svaki klub ima 23 delegata).

Vlada Federacije BiH nije formirana šest mjeseci nakon oktobarskih izbora 2022., jer predsjednica ovog entiteta nije imala saglasnost oba potpredsjednika, kako je propisano Ustavom Federacije BiH.

"Mojom odlukom se poziva parlament da nastavi proces izmjene Ustava kako bi se spriječili budući zastoji u ovom entitetu", rekao je Schmidt. "Ovaj sistemski mehanizam koji ću predstaviti stupit će na snagu samo onda kada parlament ne postigne dogovor oko ustavnih amandmana u roku od godinu dana. Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera, rješava zastoj u punom poštivanju prava svih konstitutivnih naroda kao i uz ukidanje diskriminacije Ostalih. Trebamo pozvati i predstavnike civilnog društva i organizacija da i oni dostave svoje prijedloge."

Aktuelna Vlada FBiH, u kojoj nedostaju tri ministra, imenovana je u februaru 2015. godine, nakon pretprošlih izbora održanih u oktobru 2014. godine.

Prema izmjenama koje je nametnuo Schmidt, predsjednik Federacije može dva puta predložiti premijera i novu vladu, uz saglasnost oba ili samo jednog potpredsjednika.

Ako drugi prijedlog ne bude potvrđen u Zastupničkom domu, Parlament Federacije i deset kantonalnih skupština smatraju se raspuštenim i raspisuju se novi izbori za ove nivoe vlasti.

Schmidt je dopunio i krivični zakon kada su u pitanju izborne i postizborne prevare.

"Još mnogo toga treba uraditi kako bi se zaštitio izborni proces i pozivam sve političke lidere da hitno počnu rješavati ova pitanja i da to učine na vrijeme uzevši u obzir lokalne izbore. Ne smijemo imati u budućnosti situaciju da glasači sumnjaju da li su njihovi glasovi prebrojani kako treba", rekao je Schmidt u obraćanju iz OHR-a.

Ambasada SAD: Žalosno je što je Schmidt morao intevenirati

U povodu novih odluka OHR-a oglasila se i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG