Linkovi

Ratni veterani uzalud pred Parlamentom čekali borački Zakon


Bosnia and Herzegovina -- War veterans protest in front of the Parliament of Federation of Bosnia and Herzegovina, in Sarajevo, February 28, 2019. Foto: RSE/RL
Bosnia and Herzegovina -- War veterans protest in front of the Parliament of Federation of Bosnia and Herzegovina, in Sarajevo, February 28, 2019. Foto: RSE/RL

Više stotina boraca iz svih krajeva Federacije Bosne i Hercegovine uzalud se okupilo su Sarajevu pred zgradom Parlamenta Federacije BiH gdje se održavala sjednica Predstavničkog doma na čijem dnevnom redu je bio i Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Odluka Parlamenta je naredba entitetskoj Vladi da u narednih 30 dana usaglasi prijedlog teksta zakona i uputi ga Parlamentu.

Zzahtjevi veterana su javno objavljivanje registra boraca, uvođenje boračkog dodatka za one koji nemaju nikakva primanja te smanjenje sredstava za boračka udruženja.

"Zahtijevamo izradu i javnu objavu Registra boraca. Također, tražimo da se ukine finansiranje ogromnog broja boračkih udruženja i, naravno, borački dodatak. Očekujemo da se ove tri stvari riješe na današnjoj sjednici, a znamo da to poslanici mogu riješiti u pet minuta", rekao novinarima predstavnik boraca Drago Grbavac.

Jake policijske snage osiguravaju zgradu Parlamenta, a obližnja glavna cesta je zatvorena za saobraćaj.

Ipak, Zakon nije riješen na današnjoj sjednici. Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zadužili su nVladu FBiH da u roku od 30 dana usaglasi Prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica i uputi ga u parlamentarnu proceduru.

XS
SM
MD
LG