Linkovi

Demobilisani borci izazvali saobraćajnu blokadu u Sarajevu pa se vratili pred Parlament


 26. July 2018. FOTO: RSE
26. July 2018. FOTO: RSE

Demobilisani borci nešto iza 17 sati vratili su se pred zgradu Parlamenta FBiH a saobraćajnice u glavnom gradu su deblokirane.

Protesti demobilisanih boraca pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, eskalirali su blokadom glavne raskrsnice na Skenderiji.

Oko 300 bivših boraca zauzelo je saobraćajnicu u centru Sarajeva, veoma su bučni, čuje se pištanje i uzvici "lopovi, lopovi", što su prethodno govorili ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, gdje se održava sjednica Doma naroda.

Delegati po hitnoj proceduri na vanrednoj sjednici, jer su pod pritiskom događaja prekinuli redovnu, razmatraju Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Jake policijske snage napravile su kordon kako se demobilisani borci ne bi mogli probiti do Alipašine ulice sto bi značilo potpunu blokadu grada. Protesti nisu nasilni.

„Ogorčen sam zbog ovolikog broja policajaca“, rekao je demobilisani borac iz Zavidovića Asif Mujić.

Demobilisani borci poručuju da se neće razići sve dok se u Domu naroda ne usvoji zakon koji štiti njihova prava, koje je uz amandamane već odobrio Predstavnički dom Parlamenta Federacije.

XS
SM
MD
LG