Linkovi

Epilog protesta: Borci traže ispunjenje tri zahtjeva. Novalić smatra da protesti nisu bili snažni.


Arhiv - Borački kamp u Sarajevu je egzisitira desetak mjeseci
Arhiv - Borački kamp u Sarajevu je egzisitira desetak mjeseci

Epilog današnjih boračkih protesta u nekoliko gradova Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) svodi se na upozorenje vlastima da riješe njihove zahtjeve.

Reagovao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, rekavši da današnji protesti nisu imali veliku snagu zato što je Vlada počela riješavati njihove probleme, piše portal Klix.

Okupljajući se danas na više lokacija u FBiH, demobilisani borci su držali pod blokadom magistralne puteve Zenica – Žepče, Gornji Vakuf – Prozor, granični prijelaz Bijača, te nakratko petlju Šićki Brod kod Tuzle.

Borci su tokom dana protestovali pred Parlamentom FBiH u Sarajevu, ali i u Goraždu, Bihaću, Zeničko-dobojskom kantonu i drugim mjestima.

Ponovili su svoje ranije zahtjeve: objava boračkog registra, ukidanje finansiranja za boračka udruženja, te borački dodatak. U FBiH djeluje više od 1.600 boračkih udruženja.

Mediji su prenosili izjave demobilisanih boraca koji kažu da su spremni i na radikalnije poteze od današnjih.

Jedan od boraca u izjavi koju prenosi Oslobođenje kaže da je objava registra prioritet, ali na način da se objave imena i prezimena boraca iz perioda 1992. – 1995.

Današnji protesti su uslijedili nakon što su borci krajem februara i početkom marta, također, blokirali više saobraćajnica u FBiH.

Plan Vlade

Na sjednici održanoj prošlog četvrtka, Vlada FBiH je odredila načine kako će rješavati probleme boračke kategorije.

Tako Vlada FBiH smatra da je nužno donijeti Zakon o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica.

Vlada je odlučila i da pripremi uredbu prema kojoj će demobilisani branilac muškarac stariji od 60 godina i žena demobilisani branilac starija od 50 godina imati pravo na osnovno osiguranje, kao i da se aktiviraju projekti koji se tiču zapošljavanja boračke populacije.

Opravdanim je Vlada ocijenila borački zahtjev da se uspostavi i objavi borački registar, kao i registar korisnika boračko-invalidske zašitite

XS
SM
MD
LG