Linkovi

Više od 4.000 Amerikanaca podleglo koronavirusu, sumorna predviđanja Bijele kuće


Zdravstveni radnici bolnice u Bruklinu utovaruju posmrtne ostatke u hladnjaču, koja služi kao privremena mrtvačnica (Foto: AP/John Minchillo)
Zdravstveni radnici bolnice u Bruklinu utovaruju posmrtne ostatke u hladnjaču, koja služi kao privremena mrtvačnica (Foto: AP/John Minchillo)

Broj žrtava koronavirusa u SAD prevazišao je 4.000, dok je Radna grupa Bijele kuće za borbu protiv pandemije objavila sumornu prognozu da nacija treba da se pripremi za mogućih 100 do 240 hiljada smrtnih slučajeva.

Epidemiolog Entoni Fauči je, međutim, izrazio nadu da, uz mjere spriječavanja širenja virusa, bilans neće biti tako visok. Za to vrijeme, stručnjaci su saopštili da 25 odsto ljudi sa koronavirusom ne pokazuje nikakve simptome, što dodatno doprinosi širenju bolesti.

Više od četiri hiljade Amerikanaca do sada je umrlo od koronavirusa – što je više nego što ih je stradalo u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine. Očekuje se da će broj smrtnih slučajeva nastaviti da raste.

Predsjednik SAD Donald Tramp upozorio je Amerikance da predstoje teške dve do tri nedelje.

“Stručnjaci predviđaju, kao i mnogi od nas, posijle toliko proučavanja, da ćemo početi da vidimo svjetlo na kraju tunela, ali pred nama su dvije veoma, veoma bolne nedelje”.

Među glavnim zdravstvenim stručnjacima u zemlji vodi se debata da li bi preporuke Centara za kontrolu i prevenciju bolesti o nošenju zaštitnih maski trebalo da obuhvate širu javnost. Doktorka Debra Birks iz Radne grupe Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa kaže da još nije doneta odluka.

"Radna grupa upravo razmatra da li već postojeće preporuke o nošenju maski treba da se izmijene na neki način. O tome se još raspravlja”.

Međutim, zbog nestašice opreme, ljekari žele da budu sigurni da medicinski profesionalci u bolnicama širom Amerike prvi imaju maske koje su im potrebne.

Ljekari su prvi na udaru virusa.

Doktorka Kolin Smit, koja je nedavno podijelila dramatične prizore iz bolnice Elmhurst u Kvinsu sa dnevnikom New York Times i televizijom ABC News potvrdila je da je i sama testirana pozitivna na Kovid-19, ali kaže da su joj simptomi blagi.

Guverner države Njujork Endru Kuomo i dalje traži dodatne zalihe, uključujući prijeko potrebne respiratore.

“Svakome ko kaže možda vam ne treba toliko respiratora... kažete 30.000 respiratora, ne treba vam toliko, ni vi ne vjerujete da vam treba toliko. Znate kako stvarno vjerujete u određeni broj? Tako što plaćamo 25.000 dolara po respiratoru, a ostali smo bez novca, i posljednje što želim je da kupim i jedan jedini respirator bez potrebe”.

Kuomo je saopštio da je i njegov rođeni brat - voditelj CNN-a Kris Kuomo - sada pozitivan na Kovid-19.

“On je novinar, obavlja važan posao, bio je na terenu… On je divan, dobar čovjek i moj najbolji prijatelj”.


Međutim, dok broj slučajeva raste, pojavljuju se znaci nade i oporavka.

Titu Pamučan, 44-godišnji otac troje djece, koji je na respiratoru, a ljekari mu daju eksperimentalni lijek inače korišten za ebolu, sada je budan i govori. Njegova supruga Amanda Pamučan je presrećna.

"Sjajno je razgovarati sa njim, čuti njegov glas s druge strane linije”.

Jedan od današnjih heroja se vratio na posao. Četrdeset-jednogodišnji ljekar Ros Grant proveo je tri dana u bolnici pošto je zaražen Kovidom-19. Juče se vratio na posao kao internista u bolnici Sidars Sajnaj u Los Anđelesu, željan da nastavi posao spasavanja života.

“Inspiriše me što sam ovde. Lijepo je videti solidarnost i kako svi u bolnici daju sve od sebe”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG