Linkovi

SAD: Više od 370.000 hiljada oboljelih


Zdravstveno osoblje bolnice Vajkof u Bruklinu prebacuje preminule u hladnjaču koja služi kao privremena mrtvačnica (Foto: AFP/Bryan R. Smith)
Zdravstveno osoblje bolnice Vajkof u Bruklinu prebacuje preminule u hladnjaču koja služi kao privremena mrtvačnica (Foto: AFP/Bryan R. Smith)

Broj žrtava koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je 11 hiljada, dok je gotovo 370 hiljada oboljelo.

Uprkos brzom širenju virusa ima i nekih pozitivnih vijesti. Gotovo 20 hiljada Amerikanaca se oporavilo, a ima i nagovještaja da se zaraza približava platou u Njujorku i Nju Džersiju, najteže pogođenim saveznim državama.

Bolnice širom Njujorka i dalje se bore sa naletom zaraze. Tempo rasta zaraženih se možda stabilizuje, ali su zdravstveni radnici i dalje pod velikim pritiskom.

„Svim pacijentima koji dolaze potreban je kiseonik, a nekima i respirator. Samo juče, u periodu od 12 sati, morali smo da stavimo 14 pacijenata na respirator”, priča ljekar dr. Džon Maršal dok vodi ekipu televizije ABC News kroz hitnu pomoć bolnice Mejmonidis u Bruklinu, u kojoj se ljekari i medicinske sestre bore za život pacijenata.

Šef hirurgije u bolnici u Bruklinu dr. Patrik Borgen je odlučan: “Nećemo stati dok se ova užasna stvar ne okonča. Nećemo se predati. Teško je, ljudi su umorni. Međutim, nećemo stati, niti usporiti”.

Njujork
Njujork

Volja da se virus pobijedi pomaže u borbi protiv zaraze, ali svi strahuju koliko će aktuelna kriza da traje.​

„To je bolnički sistem, u kojem smo nagazili papučicu za gas do kraja, ali je motor na ivici. Ne možemo brže, zato što će sistem da pukne”, objasnio je guverner Njujorka Endru Kuomo, koji je objavio je u toj saveznoj državi - uprkos više od 130 hiljada slučajeva koronavirusa - smanjen broj zaraženih koji ostaju u bolnici, a da je dnevni broj žrtava, po svemu sudeći, dostigao plato proteklih nekoliko dana.

„Možda izgleda kao da se situacija preokreće i da je sve završeno. Nije”, dodao je Kuomo i pozvao građane da se pridržavaju smjernica o socijalnom distanciranju, a kazne za one koji ih krše je povećao na hiljadu dolara.

„Ovo je ozbilno. Kakvo vi imate pravo da budete neodgovorni i da zbog toga zarazite sebe ili druge”, rekao je on.

Leona Hernandes, medicinska sestra iz Minesote, sprema se da na dva mjeseca napusti muža i troje djece i pomogne zdravstvenim radnicima u gradu Njujorku.

Njen muž Toni Hernandes je ponosan: „Ja kažem djeci da je ona superheroj, a ona mi na to odgovaraju da nije pravi superheroj. Ja im onda kažem da je ona superheroj medicinska sestra”, kaže on.

Volonteri se prijavljuju za posao u trenutku kada je objavljen izvještaj generalnog inspektora Sekretarijata za zdravstvo i ljudske resurse, prema kojem je više od 300 bolnica prije dvije nedjelje izrazilo zabrinutost zbog predugog čekanja u utvrđivanju rezultata testova i nedostataka medicinskog osoblja i opreme.

Ti problemi prisutni su širom zemlje, uključujući i Detroit, u saveznoj državi Mičigen, čija givernerka Grečen Vitmer je objavila da je situacija alarmantna.

Mičigen
Mičigen

„Bolnica Bomont, ostaće bez maski N95 za manje od tri dana. Druga, Henri Ford, za manje od četiri, a Medicinski centar Detroita - za manje od 10 dana. Sva tri zdravstvena sistema ostaće bez zaštita za lice za manje od tri dana, a bez hirurških odijela za manje od 6 dana”, govori ona.

U Luizijani, još jednom žarištu zaraze, pada broj oboljelih koji su primljeni u bolnicu. Guverner te države ističe da broj oboljelih možda dostiže plato, što su primjećuju i ljekari.

„Ne očekujem da će svi ti pacijenti odjednom da nestanu, to približavanje platou će da potraje. Međutim, mi ćemo moći da ukazujemo pomoć pacijentima koji dolaze”, kaže dr. Majkl Kuba.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG