Linkovi

Ne postoji veza između uhapšenog harvardskog profesora i koronavirusa


Harvard University professor Charles Lieber is surrounded by reporters as he leaves the Moakley Federal Courthouse in Boston, Jan. 30, 2020.
Harvard University professor Charles Lieber is surrounded by reporters as he leaves the Moakley Federal Courthouse in Boston, Jan. 30, 2020.

Charles Lieber, šef Katedre za hemiju i hemijsku biologiju američkog Univerziteta Harvard, nema nikakvih poznatih veza sa kreiranjem i prodajom koronavirusa Kini – objavio je portal FactCheck.

Internet stranica osnovana u Americi, čija je svrha - kako se navodi na FactCheck.org - da smanji nivo obmane i konfuzije u američkoj politici, o tome je izvijestio još 21. februara 2020. godine.

Portal FactCheck, čiji je osnivač Annenberg centar javnih politika, četvorostruki je osvajač Webby nagrade koju dodjeljuje njujorška Međunarodna akademija digitalne umetnosti i nauka.

Informacija o navodnoj umiješanosti i hapšenju profesora Liebera i dvoje kineskih državljana Yanqing Ye i Zaosonga Zhenga​ pojavila se ponovo u subotu na društvenim mrežama. I to tako što je u potpuno pogrešno predstavljenom kontekstu navodne proizvodnje i preprodaje koronavirusa Kini – objavljen izvještaj američke televizije ABC o privođenju Liebera, Yea i Zhenga. U objavljenom prilogu objašnjene su optužbe i sumnje protiv nijih – koje nisu dovođene vezu sa navodnom proizvodnjom i prodajom virusa Kini.

Twitter objava plasirana u subotu imala je više od 730.000 pregleda.

Kada je, međutim o činjenicama riječ, prema istraživanju portala FactCheck američki Sekretarijat pravde je 28. januara 2020. objavio da je pokrenuo odvojene postupke protiv tri osobe – od kojih je najistaknutiji naučnik Lieber.

On je, kako je objavljeno, iznosio lažne navode nadležnima u Sekretarijatu pravde i u Nacionalnom institutu zdravlja o svojim vezama sa Tehnološkim univerzitetom u kineskom gradu Wuhanu (u kojem je izbila epidemija, kasnije i pandemija koronavirusa) i programom kineskih vlasti pod nazivom „Plan o hiljadu talenata“ – čija je svrha povratak kineskih stručnjaka u Kinu – kao i angažovanje stranih eksperata.

Američke vlasti ga terete za to što nije uspio da objasni porijeklo značajnih suma novca koje mu je isplaćivala kineska vlada – uključujući 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorije u Wuhanu – mjesečnu platu od 50.000 dolara i pokrivanje životnih troškova za vrijeme angažovanja na wuhanskom univerzitetu. Portal FactCheck ukazuje da ne postoje ikakve poznate veze naučnika Liebermana sa virusom. Niti pak ima dokaza da je COVID-19 proizveden u laboratoriji.

Charles Lieber, do hapšenja priznati stručnjak, bavi se proučavanjem sićušnih čestica ili nanočestica (nanometar je milijarditi deo mitra). Njegova posljednja istraživanja zasnivala su se na pronalaženju novih načina korišćenja nano-veza u ćelijama. Lieber, ukazuje portal FactCheck, nije biolog, niti je stručan za bavljenje virusima.

Yanqing Yea, 29-godišnja kineska državljanka koja je od kraja 2017. do proljeća 2019. godine, u odvojenom postupku u odnosu na Liebera, bila je optužena po četiri tačke: prevara u vezi sa vizom, davanje lažnih izjava, agentura u korist strane vlade i zavjera.

Ona je, kako se navodi u optužnici, prikrila da ima čin poručnice u kineskoj vojsci kako bi joj bila odobrena viza. Istovremeno, u optužnici se navodi da je, dok je bila u Sjedinjenim Državama istraživala američke vojne projekte i prikupljala informacije o dvoje profesora čija su specijanost bezbjednost računara i robotika. Portal FactCheck na Univerzitetu u Bostonu nije pronašao nijedan dokaz da Ye ima bilo kakvih znanja ili veza sa virusologijom.

Zaosong Zheng​, 30-godišnji kineski državljanin, bavio se istraživanjem kancera i u Sjedinjenim Državama optužen je zbog pokušaja krijumčarenja 21 bočice bioloških uzoraka van države. Kako je navedeno u optužnici, Zheng, koji je uhapšen 9. decembra 2019. na bostonskom aerodromu, policajcima je priznao da je krijumčario uzorke u namjeri da u Kini nastavi istraživanje kancera – i preuzme sve zasluge za rezultate ispitivanja koja je sprovodio, objavio je portal FactCheck.

A woman wearing a face mask rides a shared bicycle past people lining up to enter a supermarket in Wuhan, Hubei province, the epicentre of China's coronavirus disease (COVID-19) outbreak, April 1, 2020.
A woman wearing a face mask rides a shared bicycle past people lining up to enter a supermarket in Wuhan, Hubei province, the epicentre of China's coronavirus disease (COVID-19) outbreak, April 1, 2020.

Prvi slučajevi koronavirusa zabilježeni su u kineskom gradu Wuhanu – nastanak bolesti dovodi se u vezu sa nehigijenskim uslovima u kojima se životinje drže i prodaju na tamošnjoj pijaci.

Poslije brzog širenja u Kini, zbog čega su kineske vlasti u suzbijanju te bolesti sprovele striktne mere – koronavirus počeo je da se pojavljuje u gotovo svim državama svijeta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pandemiju je proglasila 22. marta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG