Linkovi

Ne postoji veza između uhapšenog harvardskog profesora i koronavirusa


Harvard University professor Charles Lieber is surrounded by reporters as he leaves the Moakley Federal Courthouse in Boston, Jan. 30, 2020.

Charles Lieber, šef Katedre za hemiju i hemijsku biologiju američkog Univerziteta Harvard, nema nikakvih poznatih veza sa kreiranjem i prodajom koronavirusa Kini – objavio je portal FactCheck.

Internet stranica osnovana u Americi, čija je svrha - kako se navodi na FactCheck.org - da smanji nivo obmane i konfuzije u američkoj politici, o tome je izvijestio još 21. februara 2020. godine.

Portal FactCheck, čiji je osnivač Annenberg centar javnih politika, četvorostruki je osvajač Webby nagrade koju dodjeljuje njujorška Međunarodna akademija digitalne umetnosti i nauka.

Informacija o navodnoj umiješanosti i hapšenju profesora Liebera i dvoje kineskih državljana Yanqing Ye i Zaosonga Zhenga​ pojavila se ponovo u subotu na društvenim mrežama. I to tako što je u potpuno pogrešno predstavljenom kontekstu navodne proizvodnje i preprodaje koronavirusa Kini – objavljen izvještaj američke televizije ABC o privođenju Liebera, Yea i Zhenga. U objavljenom prilogu objašnjene su optužbe i sumnje protiv nijih – koje nisu dovođene vezu sa navodnom proizvodnjom i prodajom virusa Kini.

Twitter objava plasirana u subotu imala je više od 730.000 pregleda.

Kada je, međutim o činjenicama riječ, prema istraživanju portala FactCheck američki Sekretarijat pravde je 28. januara 2020. objavio da je pokrenuo odvojene postupke protiv tri osobe – od kojih je najistaknutiji naučnik Lieber.

On je, kako je objavljeno, iznosio lažne navode nadležnima u Sekretarijatu pravde i u Nacionalnom institutu zdravlja o svojim vezama sa Tehnološkim univerzitetom u kineskom gradu Wuhanu (u kojem je izbila epidemija, kasnije i pandemija koronavirusa) i programom kineskih vlasti pod nazivom „Plan o hiljadu talenata“ – čija je svrha povratak kineskih stručnjaka u Kinu – kao i angažovanje stranih eksperata.

Američke vlasti ga terete za to što nije uspio da objasni porijeklo značajnih suma novca koje mu je isplaćivala kineska vlada – uključujući 1,5 miliona dolara za osnivanje laboratorije u Wuhanu – mjesečnu platu od 50.000 dolara i pokrivanje životnih troškova za vrijeme angažovanja na wuhanskom univerzitetu. Portal FactCheck ukazuje da ne postoje ikakve poznate veze naučnika Liebermana sa virusom. Niti pak ima dokaza da je COVID-19 proizveden u laboratoriji.

Charles Lieber, do hapšenja priznati stručnjak, bavi se proučavanjem sićušnih čestica ili nanočestica (nanometar je milijarditi deo mitra). Njegova posljednja istraživanja zasnivala su se na pronalaženju novih načina korišćenja nano-veza u ćelijama. Lieber, ukazuje portal FactCheck, nije biolog, niti je stručan za bavljenje virusima.

Yanqing Yea, 29-godišnja kineska državljanka koja je od kraja 2017. do proljeća 2019. godine, u odvojenom postupku u odnosu na Liebera, bila je optužena po četiri tačke: prevara u vezi sa vizom, davanje lažnih izjava, agentura u korist strane vlade i zavjera.

Ona je, kako se navodi u optužnici, prikrila da ima čin poručnice u kineskoj vojsci kako bi joj bila odobrena viza. Istovremeno, u optužnici se navodi da je, dok je bila u Sjedinjenim Državama istraživala američke vojne projekte i prikupljala informacije o dvoje profesora čija su specijanost bezbjednost računara i robotika. Portal FactCheck na Univerzitetu u Bostonu nije pronašao nijedan dokaz da Ye ima bilo kakvih znanja ili veza sa virusologijom.

Zaosong Zheng​, 30-godišnji kineski državljanin, bavio se istraživanjem kancera i u Sjedinjenim Državama optužen je zbog pokušaja krijumčarenja 21 bočice bioloških uzoraka van države. Kako je navedeno u optužnici, Zheng, koji je uhapšen 9. decembra 2019. na bostonskom aerodromu, policajcima je priznao da je krijumčario uzorke u namjeri da u Kini nastavi istraživanje kancera – i preuzme sve zasluge za rezultate ispitivanja koja je sprovodio, objavio je portal FactCheck.

A woman wearing a face mask rides a shared bicycle past people lining up to enter a supermarket in Wuhan, Hubei province, the epicentre of China's coronavirus disease (COVID-19) outbreak, April 1, 2020.
A woman wearing a face mask rides a shared bicycle past people lining up to enter a supermarket in Wuhan, Hubei province, the epicentre of China's coronavirus disease (COVID-19) outbreak, April 1, 2020.

Prvi slučajevi koronavirusa zabilježeni su u kineskom gradu Wuhanu – nastanak bolesti dovodi se u vezu sa nehigijenskim uslovima u kojima se životinje drže i prodaju na tamošnjoj pijaci.

Poslije brzog širenja u Kini, zbog čega su kineske vlasti u suzbijanju te bolesti sprovele striktne mere – koronavirus počeo je da se pojavljuje u gotovo svim državama svijeta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pandemiju je proglasila 22. marta.

XS
SM
MD
LG