Linkovi

Vijeće ministara BiH postiglo dogovor o pristupanju Transportnoj zajednici


Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednici je postiglo dogovor o pristupanju Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, a to znači da će Evropska unija odblokirati BiH oko 250 miliona eura, uglavnom kreditnih sredstava.

BiH je jedina zemlja koja nije potpisala Ugovor o osnivanju Transportne zajednice na samitu u Trstu održanom sredinom jula. Problem oko pristupanja nastao je između zahtijeva državnog nivoa vlasti i Republike Srpske (RS).

Iz RS su zahtijevali da BiH u Transportnoj zajednici učestvuju državno i entitetska ministarstva po sistemu rotacije, dok je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, koji je činio delegaciju u Trstu, naveo da je takav uslov neprihvatljiv.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Zvizdić je kazao da Vijeće ministara BiH, ne dozvoljava bilo kojem drugom nivou vlasti da preuzima nadležnosti od Vijeća ministara BiH.

Pristupanje Transportnoj zajednici znači novac međunarodnih finansijskih institucija za četiri infrastrukturna projekta – izgradnju dionica autoputa i proširenje Luke u Brčkom. Za BiH je predviđeno oko 200 miliona eura kreditnih i 46 miliona eura bespovratnih sredstava.

Ugovor o Transportnoj zajednici ide na odobrenje Predsjedništvu BiH.

„Kada Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobri Sporazum o prihvatanju Ugovora o Transportnoj zajednici, isti će i odmah biti potpisan”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zbog problema koji su nastali oko Transportne zajednice, krajem jula je evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uputio je pismo je Zvizdiću.

Upozorio je da će BiH ostati bez kreditnih i bespovratnih sredstava za infrastrukturne projekte ako do kraja septembra ne postane dio Transportne zajednice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG