Linkovi

SAMIT LIDERA EU I ZAPADNOG BALKANA: Za BiH odobreni infrastrukturni projekti, ali ne i pola milijarde KM


Samit lidera EU i zapadnog Balkana u Trstu (Fotografija preuzeta sa web stranice Vijeća ministara BiH)
Samit lidera EU i zapadnog Balkana u Trstu (Fotografija preuzeta sa web stranice Vijeća ministara BiH)

Bosna i Hercegovina (BiH) je jedina zemlja koja nije potpisala Ugovor o osnivanju Transportne zajednice zapadnog Balkana. Delegacijua samitu u Trstu činili su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te ministri Ismir Jusko i Mirko Šarović.

Samit lidera Evropske unije (EU) i zemalja zapadnog Balkana održan je sa ciljem razvoja transportne komunikacije i osnaživanje ekonomije balkanskih zemalja. Delegacija BiH iz Trsta se vraća bez potpisanog Ugovora o osnivanju transportne zajednice zapadnog Balkana.

Govoreći sinoć za televiziju N1, Zvizdić je kazao da, sve dok se ne pristupi Transportnoj zajednici, BiH neće biti odobreni krediti međunarodnih finansijskih institucija u iznosu od oko 250 miliona eura uključujući i više od 46 miliona eura bespovratnih sredstava za četiri projekta koji se odnose na izgradnju autoputa i proširenje luke u Brčkom.

„On (Ugovor) je blokiran od Vlade Republike Srpske, odnosno zahtjeva Republike Srpske koje Vijeće ministara ne može prihvatiti i dok sam ja predsjedavajući Vijeća ministara, zaista, nikad nećemo prihvatiti da Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim ugovorima predstavljaju entitetski ministri”, kazao je Zvizdić.

Bosanski sistem rotacije

Vlada RS jučer se oglasila saopćenjem uvezi pristupanja Transportnoj zajednici. Naveli su da su saglasni sa potpisivanjem Ugovora pod uslovom da u okviru Sekratarijata Transportne zajednice učestvuju državno i entitetska ministartva prometa i komunikacija po sistemu rotacije.

Jučer se putem saopćenja oglasilo i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH: „Zaključak Vlade RS kojim se uvjetuje da prezentiranje stavova u okviru Sekretarijata transportne zajednice obavljaju tri ministarstva po sistemu rotacije, nije prihvatljiv za Vijeće ministara BiH (…) jer su procedure već dogovorene sa zemljama zapadnog Balkana, koje su i potpisnice Ugovora.”

Federica Mogherini, visoka predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, izrazila je nadu da će i BiH ubrzo pristupiti Transportnoj zajednici, prenosi Slobodna Evropa.

„Poštujem njihovu dinamiku, ali uz to mislim da Bosna i Hercegovina ima značajnu odgovornost prema svojim građanima”, rekla je Mogherini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG